Delo, kjer lahko zaslužimo brez vlaganja svojih sredstev – in uživamo.

Ste se kdaj spraševali s čim bi se ukvarjali, da bi vam prineslo dober zaslužek, brez kupovanja delovnih strojev, materiala ali zaposlovanja delovne sile? Ste vztrajni in si ne želite sedečega dela? Imamo nekaj idej za vas – kako najti posel, kjer bo dobiček dober, vse kar potrebujete pa je potrpežljivost, radovednost in narava. Ter redne in stalne stranke, ki so za kvaliteten ekološki izdelek pripravljene plačati primerno ceno. S čim se torej lahko dodatno ukvarjate in zaslužite? Preverite nekaj naših predlogov in razmislite ali imate v svoji okolici dovolj neokrnjeno naravo, da lahko njene darove zberete na kup in ponudite svojim strankam. V omejenih količinah seveda.

  1. Izdelovanje ekoloških marmelad iz gozdnega jagodičevja.

V času zgodnjega poletja in jeseni (od maja dalje) lahko na sončnih bregovih in jasah nabirate divje gozdne sadeže. Sezona se prične z gozdnimi jagodami. Ste vedeli, da je marmelada gozdnih jagod redkost na tržišču in zaradi zahtevnosti nabiranja ter svoje izjemne aromatičnosti, cenjena med kulinaričnimi mojstri? Vrtne jagode so veliki večini vzgojene hitro in neekološko, napolnjene s pesticidi in obrane preden dozorijo, kar se odraža tudi na njihovem okusu. Skrbne mame bodo za ekološko marmelado iz jagod, katere ste nabrali v osrčju gozda, pripravljene plačati trikrat več kot za podobne izdelke trgovskih veleblagovnic. Ravno tako lahko marmelado izdelate iz divjih borovnic, robidnic in malin. Vse kar še potrebujete je dober recept za pripravo marmelade.

Vsako sezono obvezno preverite kakšne so omejitve pri nabiranju omenjenih sadežev in se držite priporočil. Ni potrebno, da iz gozda odnašate velike količine divjega sadja – že nekaj prodanih kozarcev bo obogatilo vašo denarnico. Gozdna flora in živali vam bodo hvaležni za spoštljiv odnos do narave, kupci pa bodo vašo marmelado naročali že naslednjo sezono. Stvari izdelane in prodane masovno pa kot veste, izgubljajo svojo zaželjenost med kupci in tudi ceno.

Kako se dogovoriti z lastnikom zemljišč, kjer bi nabirali jagodičevje? Ponudite mi svojo brezplačno pomoč pri sečnji gozda in pospravljanju lesa ali mu odstopite del izdelkov.

2. Nabiranje gob.

Jeseni pridejo na svoj račun ljubitelji gliv in dolgih pohodov po dišečem, vlažnem odpadlem listju. Se spoznate na gobe – ste prepričani, da znate ločiti gobo dežnikarico od zelene mušnice, ali veliko lisičko od oljnega livkarja? Potem se vam obeta to jesen dober posel. Veliko ljudi ne loči gob med sabo, jim pa je všeč okus in jih radi pripravljajo na tisoč in en način. Ti so redni gostje jesenskih stojnic z gobami ali jih od posameznik nabiralcev in ponudnikov odkupujejo po naročilu. Odkupne cene gob so izjemno dobre, sploh če naberete tiste vrste, ki so najbolj cenjene v kulinariki (jurčki). V kolikor vam gobe ostanejo jih lahko posušite in prodate kasneje. Ukvarjanje z gobami je delikaten posel – nujno se ga lahko lotijo samo tisti, ki do potankosti poznajo gobe, ki jih nabirajo. Pomota pri oceni užitnosti gobe ali njenem shranjevanju ima lahko usodne posledice za vašega kupca in tudi za vas. Nujno je vsako leto preveriti kolikšna je količina gob, ki jih posameznik lahko nabere iz gozda ter spoštovanje do gozdov, kjer gobe nabiramo. Ne pozabite, da ima tudi vsak gozd svojega latnika – če ga poznate, ga vprašajte za dovoljenje oziroma če lahko pobirate gobe v njegovem gozdu. V zameno za dovoljenje, da hodite po njegovi lastnini mu odstopite delež od nabranih gob ali pa drugo uslugo.

3. Nabiranje in shranjevanje divjih zelišč.

Imate radi čaje in poznate rastline, ki jih najrajši zmešate v vaš zdravilni zeliščni čaj? Ste prebrali veliko knjig na temo domačega zdravljenja z zelišči ali vas je nekaj osnov celo naučila vaša babica? Ste poleti radi v naravi in imate prostor za sušenje zelišč? Zakaj ne bi nabirali in prodajali rastline za zdravilne čaje? Dobra ideja je naročila kupcev zbrati še pred sezono in nato nabirati rastline, ki jih določen naročnik želi imeti v svojem napitku. Pozorni bodite pri tem kje nabirate rastlino (neoporečnost narave), nikakor ne nabirajte zeli, ki so zaščitene ali pogojno užitne. Ne nabirajte zelišč, ki jih ne poznate dovolj natančno – tudi če vam kupec ponudi dobro odkupno celo. Varnost potrošnika (in ohranjanje narave) je na prvem mestu – pred vsem finančnimi, potencialnimi zdravstvenimi in drugimi koristmi.

Lastnika travnika obvestite, da v katerem mesecu imate namen nabirati zelišča in katera ter ga prosite za dovoljenje. Pozanimajte se kdaj bo kosil in sušil travo in mu ponudite brezplačno pomoč pri košnji ali spravilu sena.

4. Nabiranje divjega česna – čemaža in priprava namazov.

Imate radi pomlad in vas ne moti hoja po vlažnih spomladanskih gozdnih jasah? Odlično ločite naslednje tri rastline – čemaž, navadno šmarnico in listje jesenskega podleska? Vas ne moti vonj po česnu, ki se ga ne znebite še nekaj dni? Zakaj se ne bi lotili posla z nabiranjem in predelavo čemaža? Njegove hranilne snovi in zdravilne učinkovine so vsako leto bolj poznane in cenjene. Ne samo med gozdnimi živalmi (medved) ampak tudi med ljudmi. Butične restavracije in hoteli vsako pomlad obvezno dajo na svoj jedilnik vsaj čemaževo juho. Skrivnost čemaža je v tem, da ga dober poznavalec lahko hitro nabere v večjih količinah, saj ga je aprila povsod polno, ravno tako ga ni težko najti, saj nas vabi z dišečimi belimi cvetovi. Ravno tako je zelo enostaven za shranjevanje – lahko ga zamrznemo ali pripravimo kot namaz z olivnim oljem ter številnimi dodatki. Tako pripravljen lahko počaka na kupca več mesecev. Preden se lotite posla naj vas še enkrat pomnimo, da je nabiranje te zeli izključno samo za ljudi, ki čemaž odlično poznajo in so prepričani v to, kaj nabirajo. Dobra ideja je tudi pobrati vsak list posebej, da slučajno vmes ne zajamemo še kakšne druge neužitne ali celo strupene rastline, ki je čemažu podobna (šmarnica, jesenski podlesek in podobno). V kolikor ste v dvomih je boljše da idejo po dodatnem zaslužku s čemažem opustite in se lotite nečesa drugega.

Poslovni namig.

In še za konec – ko naberete rastline ali sadeže, ter ste travnik ali gozd zapustili s hvaležnostjo za brezplačen dar, ki ga boste lahko (tudi) prodali, je čas da realizirate drug del vašega načrta. Torej da hrano primerno shranite in ohranite za uživanje neoporečno ter da jo prodate na ustrezen in za vas dobičkonosen način. Torej, da se vam celodneven trud pri nabiranju izplača, kar predstavlja ustrezno ceno izdelka, po tem ko odštejete davke na prodan izdelek. Velika večina ljudi, ki se ukvarjajo z nabiralništvom divjih plodov in rastlin, ima odprt popoldanski s.p. ter ima zraven redno zaposlitev. Najbolj idealno pa je, če je pridelava hrane vaša osnovna dejavnost – potem je gozdna ponudba dodatna vrednost za vaš posel.

Foto: unsplah.com

Prejmi nove objave
Loading