Imate tudi vi sodelavca, s katerim težko shajate?

IMATE TUDI VI SODELAVCA, S KATERIM TEŽKO DELATE? ČE JE VAŠ ODGOVOR DA, BERITE NAPREJ.

Ne glede na to kje delate, vedno se boste srečali s sodelavci, s katerimi vam bo težko sodelovati. Morda jih boste imenovali kar »težavni sodelavci« in z vašim poimenovanjem teh posameznikov, se bo strinjal večji del kolektiva.

Najlažje je problem potiskati na stran in se s situacijo nikoli soočiti. Če se boste odločili za takšen način komunikacije, vam bo vsak dan preživet v družbi »napornega« sodelavca težaven. Upate lahko samo, da bo njegova pisarna čim dlje od vaše.

Kljub temu, da vsi vaši sodelavci čutijo enako in se le izogibajo omenjenega sodelavca, vam svetujemo, da storite korak naprej in spremenite komunikacijo.  Dovolite, da tudi ta sodelavec, ujet v začarani krog negativnosti, opravljanja in spletk dobil svojo priložnost. Torej, da pokaže, da je lahko tudi zabaven in prijeten, ne le naporen.

Kaj pravzaprav je definicija »težkega sodelavca«?

 • sodelavec, ki vedno preveč govori in nikoli ne posluša
 • nekdo, ki vas nenehno kritizira in ustrahuje pred vsemi ostalimi zaposlenimi
 • tekmovalni posamezniki, ki se borijo za vse točke in napredovanja
 • sodelavec, ki se nenehno pritožuje
 • lenoba
 • opravljivec

Ne glede na to, kaj je razlog, da s sodelavcem težko shajate, se naučite čim več trikov, kako obvladovati situacijo.

Tukaj je nekaj predlogov:

KAJ LAHKO NAREDITE?

 • Spremenite svoje razmišljanje. Najlažje kar lahko v tej situaciji naredite je, da spremenite tok svojih misli. Prenehajte gledate težavne sodelavce, kot konstanten trn v prstu, ki ne bo izginil, dokler oseba ne da odpovedi. Rajši razmišljajte v to smer, da vam je delo z njim izziv – komunikacija z njim pa učna delavnica. Oseba je idealna za učenje kako komunicirati s težavnimi ljudmi. Vsekakor je to spretnost, ki vam bo v življenju prišla še kako prav. Kmalu boste ugotovili, da ste tako izšolani, da vas provokacija ne bo več spravila s tira.
 • Preverite kako se odzivate na sodelavca. Kaj točno je rekel, da vas je tako razburilo. Je bila vaša reakcija na njegovo dejanje upravičena ali je bila le odraz vaše preobremenjenosti in bi v prihodnosti lahko reagirali drugače. Razmislite kako bi lahko reagirali in se naučite »tehnike želve« – preden burno reagirate se ustavite, umaknite in razmislite kaj boste naredili
 • S sodelavcem se pogovorita na štiri oči. Morda ne zaveda kako s svojim obnašanjem jezi ostale sodelavce. Pri tem vam predlagamo, da uporabite »jaz stavke« namesto »ti stavkov« in se pustite presenetiti temu enostavnemu in odlično delujočemu psihološkemu triku. Za boljšo predstavo, kako uporabiti »jaz stavek« vam damo primer: Sodelavec je včeraj za vašim hrbtom komentiral vaše zasebno ljubezensko življenje. Namesto, da ga napadete s »ti stavkom« kot je npr. »Spet se vtikaš v moje zasebno življenje« mu rajši recite: »Prizadet sem, ko slišim, da o mojem zasebnem življenju govoriš neresnice«. Reakcija s strani sodelavca bo precej drugačna in veliko bolj rešljiva v drugem primeru odziva.
 • Negativnemu sodelavcu, ki seje slabo voljo in pesimizem v podjetju se je najboljše izogibati. Na žalost je to edina možnost, da vas ne potegne v svoj vrtinec pesimizma. Ali pa če mu diskretno namignete, da si s svojo črnogledostjo situacijo le otežuje in ga povabite naj kdaj vstane z odločitvijo, da bo vsaj ta dan čudovit.
 • V kolikor ste žrtev nadlegovanja na delovnem mestu zadevo nemudoma prijavite svojemu narejenemu. Nihče se na delovnem mestu ne bi smel počutiti manjvrednega ali ponižanega. Delodajalec je zakonsko zavezan obravnavati mobing na delovnem mestu in vam pomagati. Ena od možnosti je premestitev na drug oddelek, kjer sodelavca ne boste srečevali.

Zapomnite si, da boste na delovnem mestu vedno prihajali v stik s težavnimi sodelavci. To dejstvo vam lahko predstavlja težavo ali pa izziv. Predlagamo vam, da se odločite za slednje in razvijte svoje sposobnosti za ravnanje s težavnimi sodelavci do popolnosti.

Vsekakor boste obvladali spretnost, zaradi katere boste močno pridobili na samozavesti in ugledu pri sodelavcih.

Prejmi nove objave
Deli s prijatelji