Kako enostavno do sanjske zaposlitve?

Sliši se kot, da nekdo ponuja dober nasvet kajne? Na žalost vas moramo razočarati – nimamo čarobnega recepta, kako si lahko popolnoma brez utrezne izobrazbe in trdega dela zagotovite tisto odlično ter ugledno delovno mesto v (najverjetneje) javnem sektorju.

Morda poznate koga, ki je blizu direktorju podjetja? Predvsem je v vašo prednost, če je to vaš sorodnik – bližji kot je, bolj zagotovo bo ta sanjska služba vaša. Verjetno pa ste tam že zaposleni.

Nepotizem (oziroma zaposlovanje po sorodstvenih vezeh in poznanstvih) je zanimiva in vedno aktualna tematika v krogu iskalcev zaposlitve, zato se nam zdi prav, da ji namenimo nekaj besed.

Od kod zanimiv izraz? Hiter pogled na internet nam da enostaven odgovor z zgodovinsko razlago. Nepotizem je bila navada v Papeški državi (se sedežem v Rimu), kjer so papeži dodeljevali visoke cerkvene službe svojim sorodnikom ne glede na njihove sposobnosti. Beseda izhaja iz latinskega izraza nepos, ki pomeni nečak ali vnuk, saj so bili glavni koristniki odličnih pozicij v državi najprej papeževi naravni sinovi, ki so bili predstavljeni kot nečaki.

Princip delovanja je danes precej podoben, razen da so papeže v modernih časih zamenjali ravno delodajalci. Predvsem v javnem sektorju, kjer neuspeh podjetja zaradi strokovnih napak delavcev direktorja osebno nikoli ne udari po lastnem žepu.  Zato je podarjanje zaposlitve za nedoločen čas (za pridobitev naklonjenosti ali protiusluge) sorodnikom nekaj, kar se (še vedno) redno dogaja po službah javnega sektorja. Seveda se zgodi tudi v zasebnem sektorju, vednar je verjetnost, da bo nesposoben delavec zaposlitev prej ali slej izgubil, če ne bo svojega dela opravljal vestno in v korist podjetja.

Nepotizem ni škodljiv samo za uspeh in poslovanje podjetja, ampak prizadene tudi delovno vmeno in trud ostalih zaposlenih, kar ustvarja slabo klimo med sodelavci. Zakaj bi se človek trudil za napredovdanje na delovno mesto vodje, če je že vnaprej znano, da bo pozicijo zavzel sin vodje sosednje enote, ki je čisto malo pred diplomo (ravnokar mu jo za ugodno plačilo dokončuje brezposelni sosed).

V podjetju, kjer se zaposlujejo in napredujejo le sorodniki,  se ostali delavci počutijo zapostavljene, ne vidijo možnosti za razvoj svoje kariere in v veliki večini iščejo možnost za zaposlitev drugje. Tako je odhajanje usposobljenega kadra velik problem v nepotističnih podjetjih, rezultat se kaže lahko tudi negativnem poslovanju. Kako kaznovati sorodnika ali prijatelja, ki je tvoj podrejeni? Težko. Zato se v delovni organizaciji pogosto pojavi neorganiziranost in neupoštevanje pravil, delo pa ni opravljeno tako kot mora biti.

Edino kar delodajalec na ta način prihrani sta denar in čas namenjena iskanju najbolj primernega sodelavca med zunanjimi kandidati.

Kako pa se kot direktor podjejta izognete zaposlovanju sorodnikov in prijateljev na njihovo pobudo? Enostavno – osebe ne zaposlite, če za delovno mesto ni dovolj kvalificirana. V korist podjetja ali delovne organizacije imate kot vodja to nalogo in odgovornost, da skrbite za kvalitetno opravljeno delo in ugled organizacije.

Težava nastopi, če je sorodnik ali prijatelj med najbolj primernimi kandidati za opravljanje razpisanega prostega delovnega mesta. V tem primeru se zaposlitvi in sodelovanju s sorodnikom ali znancem težko izognemo. Kot vodja ekipe pa imate še vedno eno možnost, ki reši tudi takšne neugodne situacije – vse zaposlene obravnavajte enako kar se tiče dodeljevanja delovnih nalog, zahtev in nagrad. Ne glede na to ali je delavec vaš sorodnik oz. prijatelj ali pa le nekdo, ki ste ga zaposlili, ker si od njegovega znanja obetate veliko dobrega za podjetje.

Foto: unsplash

Prejmi nove objave
Loading