Kako napisati zaposlitveni oglas, ki bo pritegnil motivirane delavce?

Vsak delodajalec se kdaj sreča s potrebo po zaposlovanju.

Pri iskanju pravega delavca imate možnost objave različnih zaposlitvenih oglasov, kateri bo lahko zaradi svoje strukture in vsebine bolj ali manj uspešni.

Obstaja nekaj osnovnih točk, ki se jih kot delodajalec morate držati, da bo zaposlitveni oglas uspešen in bo pritegnil pravega in dobrega delavca – kakršnega si želite v svojo ekipo.

  1. Naslov zaposlitvenega oglasa- delovno mesto, ki ga oglašujete

Najboljši način, kako pritegniti veliko število prijav, je z oblikovanjem naslova delovnega mesta. Vsekakor ni smiselno objavljati delovenga mesta z njegovim zapletenim nazivom, potrebno je zajeti bistvo delovnega mesta. Ne uporabljate nerazumljivih izrazov kot so strokovni sodelavec V, ampak namesto tega rajši napišite strojnik, kemik, pravnik in podobno.

2. Vsebina zaposlitvenega oglasa

Kaj vse bi zaposlitveni oglas moral vsebovati – pojdimo po korakih:

  • Kratek uvod : največ 40 besed, tukaj se držite opisa delovenga mesta bolj kot opisa podjetja, saj boste tako iskalcu zaposlitve olajšali odločitev da je delovno mesto zanj primerno in bo bral naprej.
  • Opis delovnih nalog in odgovornosti : Naštejte od 3 do največ 7 delovnih nalog, ki bodo zaupane novemu sodelavcu. Zapomnite si- vaš zaposlitevni oglas trenutno ni natančen opis delovenga mesta ampak le njegov osnutek, ki ima nalogo, da primernega kandidata prepriča v to, da se za delovno mesto odloči in prijavi.
  • Navedba kandidatovih spretnosti, ki jih potrebujete : Kakšna znanja pričakujete pri novem članu svoje delovne ekipe. Poskusite ločiti med tem, kaj je nujno in kašna znanja in spretnosti so prednost. Če si želite prejeti veliko število prijav, naj bo opis bolj splošen, če si želite manj kandidatov in iskalce nove zaposlitvene priložnosti točno določenega profila in usposobljene za delo, ki ga nudite, potem pogoje za izbiro definirajte zelo natančno.
  • Nagrade : Razkrijte kakšno plačilo nudite za opravljeno delo, povejte, ali ponujate svojim delavcem še dodatne ugodnosti- torej namestitev, pomoč pri relokaciji, božičnica, povišica, nagrade za uspeh pri delu in podobno. Imejte v mislih, da delavce ne pritegnejo samo finančne nagrade – veliko jim pomeni tudi možnost izbire delovnega časa, prilagajanje potrebam delavca po določenem urniku zaradi starševstva, ali ste lastnik certifikata Družini prijazno pojedje, božnične prireditve za otroke, možnost koriščena počitnic preko podjetja, brezplačna malica in podobno. Razmislite kaj vse lahko dobremu delavcu ponudite, da vam ostane zvest.
  • Delovno razmerje : Navedite delovni čas (koliko ur tedensko), za koliko časa ponujate zaposlitev, kdaj se bo ta sklenila, do kdaj.
  • Lokacija : Obvezno navedite kraj dela in naslov podjetja. Kje se opravlja delo – v pisarni, v proizvodni hali, skladišču, na prostem, kakšne je infrastukrutra, javni prevoz, službena potovanja. Kje človek dela je nekomu lahko ravno tako pomembno kot kaj dela.
  • Opis podjetja : Opišite svoj posel, boljše kot da na to mesto nalepite “copy paste” opis podjetja z vaše spletne strani, opis podejta rajši navežite na delovno mesto, ki ga želite zapolniti. Ne trudite se z natančnimi opisi, bodite kratki in jedrnati, če je delavec zainteresiran, vas bo zagotovo poiskal na spletu in pridobil še več informacij.
  • Način prijave : Navedite kje in kako naj se delavec prijavi, kakšno obliko življenjepisa oziroma navedbe izkušenj pričakujete, kam se kandidat lahko obrne po več informacij (kontaktna številka ali e-mail). Pripišite svoja pričakovanja glede dodatnih dokazil za zasedbo prostega delovnega mesta (strokovni izpiti, kopije spričeval, diplom ipd.).

Za konec je še dobrodošlo, da iskalce zaposlitve nagovorite in jih pritegnete, da se na vaš zaposlitveni oglas zares prijavijo. Dobre delavce naj podjetja privabljajo k sebi tako kot nove potrošnike.

Veliko delovnih mest se danes še vedno oglašuje v smislu, kot da delodajalec delavcem dela uslugo, ker jim ponuja možnost za plačano delo. Slednje marsikaterega kvalitetnega delavca odvrne od prijave. Naj vaš zaposlitveni oglas torej zveni prijazno, vabljivo in naj obljublja prijetno delovno mesto, kjer bo delavec vedno dobrodošel, njegovo delo pa cenjeno.

Iskalci zaposlitve pravijo, da je iskanje primernega delovnega mesta zaposlitev za polni delovni čas, zato ne bodite pri pisanju zaposlitvenega oglasa preveč gostobesedni in prihranite brezposelnim čas. Vendar pozor – zaposlitveni oglasi, ki so napisani preveč skopo, lahko izpadejo neprofesionalni.

In ne pozabite- zaposliteni oglas oddajte v priljubljenih družbenih medijih in na spletnih straneh (tudi družabnih omrežjih). Več ljudi, ki vidi vaš oglas pomeni večje število kandidatov za novo zaposlitev.

Delovna mesta, ki zahtevajo točno določena znanja in spretnosti ter izkušnje se kasneje zapolnijo, zato bodite potrpežljivi in vztrajni oglaševalci. Nagovorite ljudi, da zaposlitveni oglas delijo med prijatelje.

Želimo vam veliko uspeha pri iskanju primerih kandidatov za zaposlitev!

Prejmi nove objave

 

 

Deli s prijatelji