Kako napredovati iz vloge prostovoljca do statusa redno zaposlenega?

Kdo je prostovoljec?

To so lahko otroci, najstniki, upokojenci, zaposleni in brezposelni delavci, ljudje kot je predsednik države, ti in jaz. Kdorkoli, ki je pripravljen del svoje energije podariti nečemu koristnemu in ki želi pomagati drugim ter – pomagati sebi.

Prostovoljstvo je pojem, ki človeku lahko predstavlja marsikaj- od tratenja lastnega časa za neplačano delo do priložnosti za nabor dragocenih delovnih izkušenj in pot do redne zaposlitve. Ampak kako?

Pripravljenih imamo 6 nasvetov, kako prostovoljno delo preoblikovati v redno, plačano zaposlitev.

Svojo zgodbo je z nami delil Alen, ki je več let delal kot prostovoljec pri organizaciji, ki dostavlja kosila ljudem s socialnega roba- brezdomcem, bolnim starejšim ljudem, ljudem obolelim za rakom. Dve leti je vsak ponedeljek podaril dve uri svojega časa za pripravljanje in pakiranje obrokov za te ljudi. Čez čas je ugotovil, da na vsake toliko kakšen od sodelavcev- prostovoljcev dobi plačano delovno mesto v omenjeni organizaciji.   Na primer vodja logistike in vodja finančnega sektorja sta obe, pred redno zaposlitvijo v tej organizaciji, bili prostovoljki. Ena od njih je celo že imela zaposlitev drugje, pa je vseeno opravljala prostovoljno delo. In ko se je povečala potreba po računovodskih storitvah v organizaciji, se je tu zaposlila za poln delovni čas. Zaposlili so tudi tri voznike hrane, ki so prej tu delali prostovoljno- po uro ali dve na teden.

Med njimi tudi Alena. Ker so bili vsi prostovoljci v podjetju in tako blizu ostalim zaposlenim, so prvi izvedeli, da se odpirajo nova delovna mesta. Ko so poslali svoje prijave, so poskrbeli za to, da je vodstvo vedelo, da so v kupu prijav tudi njihove prošnje. Nekateri od njih celo niso potrebovali opraviti pravih zaposlitvenih intervjujev ampak je bil namesto tega le kratek neformalni pogovor.

To je le eden od primerov, kako se da preko prostovoljstva priti do redne službe.

Še par nasvetov za uspešno prostovoljstvo, ki bo dobra podlaga za redno delovno razmerje. Slednje velja za vse delovne organizacije in podjetja, ne le za dobrodelne ustanove.

Bodite predani

Podjetja in organizacije cenijo prostovoljce, ki prihajajo redno, v dogovorjenih intervalih. Ko nimajo časa z obisk, vestno obvestijo nadrejenega, da jih ne bo. Pridite na pomoč, ko vas potrebujejo.

Zgradite si dobre odnose z zaposlenimi

Kot prostovoljci imate edinstveno priložnost, da se spoznate s številnimi zaposlenimi v podjetju. Seveda boste največ komunicirali s koordinatorjem prostovoljcev in ostalimi, ki delajo na istem projektu kjer vi voluntirate, vendar boste imeli stik tudi z ostalimi člani ekipe. Tu pa ste na potezi, da se približate zaposlenim, ki se ukvarjajo s področjem, ki vas najbolj zanima. Na primer, če ste zainteresirani za finance in pridobivanje sredstev za delo, povabite na kavo finančnika podjetja in ga prosite, naj vam več pove o svojem delu. Četudi ne boste osebno delali z določenimi osebami, se vam bodo ti z veseljem predstavili- če ne zaradi drugega, zato ker ste prostovoljec.

Nikakor ne podcenjujete vezi, ki ste jih stkali s svojimi sodelavci- tako prostovoljci, kot zaposlenimi. Ne pozabite, da so osebni odnosi in poznanstva veliko več vredni kot vse reference ljudi, ki delodajalcu za prvi vtis pomenijo le ime in priimek. In ko se bo sprostilo delovno mesto, boste prvi na seznamu potencialnih kandidatov za zasedbo delovnega mesta.

Ostanite povezani

Kljub temu, da ste morda že prenehali voluntirati, ohranite stike s sodelavci. Priporočljivo je, da jih na vsake toliko časa obiščete ali jim pošljete kakšno kartico z voščili za praznike, da vas ne pozabijo.

Zavedajte se tudi, da se delo prostovoljca in tudi delovni čas razlikujeta od dela redno zaposlenih. Preverite kako je s tem in tudi razčistite pri sebi, če si takšnega dela zares želite in ali ne bi bilo za vas vse skupaj čustveno in fizično prenaporno.

Podpirajte osnovni namen in poslanstvo organizacije

Pomembno je, da verjamete v dobrodelni namen organizacije in z vsem srcem podpirate njihov trud za izboljšanje življenja ranljivih ljudi. Če boste pokazali strast do dela s katerim se ukvarjate kot prostovoljec si vas bodo toliko bolj želeli kot stalni člen svoje ekipe.

Razmislite katere vaše spretnosti bi organizaciji lahko prišle prav

V vsaki dobrodelni organizaciji so prostovoljci, ki delajo po pisarnah, vendar številni svoje delo začnejo kot fizični pomočniki pri delu na terenu, pripravljanju dobrin, delu v kuhinji in podobno.

Biti prostovoljec pomeni priložnost, da pokažete svoje sposobnosti, marljivost in delovno etiko. Bodočim delodajalcem lahko skozi predano delo in zagnanost izkažete svoje spretnosti kot delavec, poslušalec, vodja ekipe, organizator, sposobnost individualnega in timskega dela. Sploh za delo v humanitarnem sektorju je izjemno pomembno kakšni ste kot osebnost. Velikokrat delovne organizacije iščejo ljudi, ki imajo veliko energije, so sposobni in zmožni sodelovati z več ljudmi hkrati. Če se boste kot prostovoljec izkazali, vas mogoče v prihodnosti čaka redna in plačana zaposlitev, ravno zato, ker bodo delodajalcem všeč vaša osebnost ter prikazane sposobnosti.

Poiščite svojo priložnost tudi vi.

Prejmi nove objave
Loading