Migracije prinašajo tudi nova delovna mesta

Migracije in selitve različnih kultur in narodov so postale realnost, ki jo živimo. Ste se kdaj vprašali kakšne izzive in nove priložnosti nam prinaša vse to dogajanje in mešanje kultur?

Številni svetovni voditelji migracije vidijo kot prednost, saj prinašajo s seboj veliko sveže in mlade delovne sile, ljudi različnih izobrazb in poklicev.

Vsekakor pa se Evropska unija zaveda, da je za kvalitetno integracijo novo priseljenih potrebno vložiti nekaj truda, preden se bodo zaposlili. Delo z novimi kulturami tako prinaša tudi s strani EU financirana nova delovna mesta in številne projekte (z novimi zaposlitvami in priložnostmi za prostovoljce).

Vas zanima delo s tujci, iskalci azila ali novih delovnih priložnosti? Poiščite priložnost zase na enem od naslednjih delovnih mest:

  • Delavec v azilnem domu in integracijskih hišah: Kot zaposleni v azilnem domu boste skrbeli za sprejem in prijetno vključitev tujcev. Običajno so ženske nameščene drugje kot samski moški, ločene so tudi družine (te uživajo še posebno zaščito) in mladoletniki brez staršev (ti se nameščajo tudi na posebne enote dijaških domov). Delavci zaposleni v azilnih domovih skrbijo za vse potrebe stanovalcev.

Glede na svojo izobrazbo in kompetence si lahko izberete zaposlitev na več področjih.

  • Sodelujete na nivoju osnovne oskrbe- delo v kuhinji, čiščenje azilnega doma, pralnica in podobno.
  • V kolikor imate več izobrazbe lahko zaprosite za prosto delovno mesto socialnega delavca, psihologa ali strokovnega delavca druge specialnosti. Pričakujete, da bo vaše delo lahko zajemalo tudi delo popoldne, za vikende in praznike.
  • Možno je tudi delo v administraciji – kadrovski službi ali računovodstvo
  • Delo na sprejemni enoti Doma – recepcija.
  • Skrb za varnost in prijetno počutje prebivalcev Doma – delo kot varnostnik ali varnostnica.
  • Učitelj slovenskega jezika in opismenjevanja – opravljali boste zelo pomembno in ključno nalogo uspešne integracije v družbo – učenje jezika in šolanje kot pripravo n vključitev v slovenski šolski sistem (osnovno šolo ali popoldansko osnovno šolo za odrasle).
  • Učitelj angleškega jezika – za tujce, ki ne znajo angleško.
  • Spremljevalec tujcev pri opravkih izven doma.

Pri kandidaturi za ta prosta delovna mesta je velika prednost, če že imate sorodne delovne izkušnje. Znanje angleškega jezika je skoraj nujno, dobrodošlo pa je tudi da vam ni tuj arabski jezik in sorodni jeziki.

Lahko se zaposlite tudi kot delavec z mladoletniki brez spremstva- slednje zajema pomoč mladim tujcem na vseh področjih, ki so pomembna za mlade: šolanje, zdravstvo, skrb za varnost v izvenšolskih dejavnostih, vključevanje v različne hobije in športne dejavnosti, …

V kolikor vas delo na področju integracije tujcev v slovensko kulturo zanima vam priporočamo, da si potreba dodatna znanja pridobite kot prostovoljec v Azilnem domu – slednji imajo več lokacij po Sloveniji. Vašo pomoč potrebujejo zlasti pri učenju jezika slovenščine in angleščine ter vodenje prostočasnih aktivnosti za prebivalce Doma. Več informacij o prostovoljstvu na področju dela s tujci si lahko poiščete na spletni strani Slovenske filantropije: https://www.prostovoljstvo.org/#

Za vse, ki vas področje še bolj intenzivno zanima, pa predlagamo, da se pozanimate o novem poklicu, ki je nastal kot odziv na aktualne potrebe v družbi. In sicer poklic medkulturnega mediatorja. Preglejte programe različnih fakultet, ki se ukvarjajo s tem področjem in izberite študij zase.

V kolikor vas tuje kulture še posebej zanimajo se lahko naučite perzijskih in arabskih tujih jezikov, albanščine, romunščine, ukrajinščine in drugih in se zaposlite kot prevajalec. Slednjih po vsej Evropski uniji močno primanjkuje. Vsaka javna inštitucija, ki vodi postopek v katerega je vključen tudi tujec je dolžna najeti in plačati prevajalca, ki mu bo tolmačil potek dela v njemu poznanem jeziku.

In še pomemben podatek – delo z ljudmi, ki pri na iščejo zaščito ali priložnost je zelo občutljive narave, ljudje s katerimi boste delali so izjemno ranljivi zato mora biti vaša etičnost in sočutje pri delu na visokem nivoju. Tudi vi (ko in če) boste nekoč iskali delo v drugi državi (Nemčija, Avstrija, Švica, Skandinavija) bi lahko nekomu bili tujci z neznanim jezikom in navadami. Veliko lažje je začeti na novo, če imamo okrog sebe ljudi, ki so pripravljeni pomagati.

Prejmi nove objave
Deli s prijatelji