Starševstvo in delo v več izmenah

Kako uspešno kombinirati večizmensko delo in skrb za otroke? Veliko slovenskih staršev se sooča s tem izzivom, saj je enoizmenskih prostih delovnih mest vse manj. Tudi dela, ki so včasih bila le enoizmenska izginjajo saj smo potrošniki vse bolj zahtevni in si želimo storitve tekom celega dneva in ne le dopoldne.

Ste kdaj razmišljali o tem, kako za svoje otroke doma poskrbi trgovka, ki vam ob šestih zvečer postreže kruh, medicinska sestra, ki skrbi za vašo babico v domu za starejše, policaj, ki skrbi za nočno varnost v prometu? Vsi našteti in še številni drugi vsakodnevno usklajujejo svoje delo in skrb za majhne otroke. Brez prilagodljivosti teh ljudi, bi družba veliko težje živela kot sicer. Ste kdaj razmišljali kako jim uspe? Iščejo vsi novo zaposlitev z delom dopoldne, brez vikendov in praznikov? Edino neuspešni starši ostajajo v delovnem razmerju, kjer se zahteva večizmensko delo?

Kako se torej znajti v sistemu, kjer moramo usklajevati večizmensko delo in skrb za otroke? Starši, ki so se že soočali z izzivom večizmenskega dela pravijo, da sicer ni lahko, se pa vsekakor da. Če boste sami sebe prepričali, da boste zmogli, vam bo veliko lažje kot če že sprva obupujete in zavračate vse delovne ponudbe, kjer je urnik drugačen kot le dopoldne. V mislih imejte pozitivne strani večizmenskega dela – na primer v nočni izmeni imate možnost celo popoldne in del dopoldneva preživeti z malčkom, v kolikor morate otroka peljati k zdravniku lahko to opravite v času, ko ni gneče v dispanzerjih. Lahko si spočijete v času, ko je otrok v šoli ali vrtcu in se dobro naspite ali se ukvarjate s hobiji, ki bi jih sicer potisnili na stran.

Kljub vsemu vsi vemo, da ima delo v izmenah negativne plati – od nestanovitnosti urnika, do slabšega fizičnega počutja in pomanjkanja časa za vzgojo otrok. Pri slednjem nam je lahko v veliko pomoč partner, stari starši, prijetni sosedje, morda brezposelna znanka, ki si želi redno zaposlitev povezano z vzgojo.

Kako si kljub vsemu lahko delo v izmenah naredite znosno? Za vas imamo več (preizkušenih) metod:

Stabilen urnik.

Z nadrejenim se dogovorite za stalne izmene – torej prvi teden dopoldne, nato popoldne (in ponoči) in nato ponovno dopoldne. Tako boste točno vedeli kateri teden boste odsotni in si uredili vse potrebno za varstvo otroka. Mnogi delodajalci bi se s takšnim predlogom strinjali.

Pomoč sodelavk, ki vas razumejo, ker so tudi same mame.

Sodelavke, ki so šle že čez izkušnjo kombiniranja dela in družine, vam bodo pogosteje in prej priskočile na pomoč, ko boste potrebovali menjavo zaradi obveznosti pri skrbi za otroka. Prosite, vprašajte. Sodelavke z družino vas bodo razumele.

Otroka vzemite s sabo na delo – po dogovoru z delodajalcem.

Pozanimajte se kakšne so možnosti, da gre otrok z vami v službo. Nekateri delodajalci so že tako napredni, da imajo organizirano varstvo za otroke delavcev. V kolikor tega v vašem podjetju še ni – bi pa bilo potrebno, si upajte slednje predlagati delodajalcu kar sami.

Večizmenski vrtec.

Poiščite vrtec, ki vam ponuja varstvo v več izmenah oziroma dobro varuško. Obstajajo spletne in Facebook strani, kjer študentke pedagoških fakultete ponujajo varstvo za otroka. Priporočamo, da se obrnete na varuške, ki imajo dobra priporočila s strani drugih staršev. Pobrskajte po spletu, ne zadovoljite se že s prvo ponudbo. Dogovorite se z vrtcem, da otrok prihaja v varstvo le ko boste v službi dopoldne. Če delate popoldne otroka ne peljite v vrtec ampak čas izkoristite za skupno druženje. Fiksni urnik izmen omenjen zgoraj vam je pri tem v veliko pomoč.

Pomoč partnerja (brez izgovorov, da otrok potrebuje samo mamo).

Složnost med staršema je ključna, da se otrok v družini dobro počuti in bolj pomemben za duševno zdravje otroka kot mama, ki je vsako popoldne z njim in nikoli ni odsotna. Ljubeč oče ima tako v času, ko ste vi v službi priložnost, da se z otrokom poveže in z njim naveže pristen starševski odnos. Brez izgovorov, da imajo matere pri vzgoji prednost. Pri usklajevanju skrbi za otroke vam bo v veliko pomoč že to, da ima vaš partner stalen urnik – pogovorita se o tem, raziščita možnosti.

Izkoristite svojo pravico do dela s skrajšanim delovnim časom:

V kolikor začutite, da vam je usklajevanje dela in družine prenaporno – ukrepajte in prosite delodajalca za vsaj začasen dopoldanski urnik. Dokler otroci vsaj malo ne odrastejo. Po slovenski zakonodaji lahko delate s krajšim delovnim časom od polnega do otrokovega tretjega leta starosti, oziroma do končanega prvega razreda najmlajšega otroka v šolo, če imate več otrok. V kolikor imate otroka vsaj z zmerno motnjo v duševnem ali telesnem razvoju, lahko s skrajšanim delovnim časom delate do njegovega 18. leta.

Foto: unsplash

Prejmi nove objave
Loading