Ste brezposelni? Imate preveč časa? Organizirajte se!

Malo je ljudi, ki še niso nikoli preizkusili kako je biti nekaj tednov brez redne zaposlitve.

Občutki, ki jih sveže brezposelna oseba doživlja se spreminjajo s časom brezposelnosti. Prvih nekaj dni osebo, ki je ravnokar izgubila zaposlitev, običajno preplavljajo mešana čustva – občutki svobode in novih priložnosti se prepletajo z grozo, brezupom in dvomom v svoje sposobnosti.

V kolikor vložite nekaj truda in ohranite strukturiran dan vam to pripomore k rednem vsakodnevnem iskanju nove zaposlitve ter razdajanje brezdelju ob koncu uspešnega dneva – brez občutka krivde.

Predlagamo vam urnik, ki sicer morda ne bo ustrezal vsakomur. Je ena od idej kako brezposelnost preoblikujemo v »zaposlitev za polni delovni čas«, kjer  je naša edina naloga, da si ponovno najdemo delo.

Brezposelni nismo na počitnicah, ampak smo od osmih zjutraj do štirih opoldne na lovu za službo.

Če ne verjamete, preverite naš urnik od ponedeljka do petka (vikende si tako kot vsak povprečen delavec lahko vzamemo prosto):

7:30   prebujanje in jutranja telovadba
8:15   jutranji tuš
8:30   čas za polnovreden, zdrav zajtrk
9:00-12:00   iskanje dolgoročne redne zaposlitve in pisanje vlog za zaposlitev
12:00-13:00   čas za kosilo
13:00-14:00   iskanje občasnih / priložnostnih, kratkotrajnih del
14:00-15:00   učenje nove spretnosti, ki nam pride prav pri iskanju zaposlitve
15:00-16:00   navezovanje stikov z osebam, ki bi nam lahko pomagale pri novi zaposlitvi
16:00-17:00   čas za prostovoljno delo
18:00-   sprostitev

Prebujanje in jutranja telovadba

Raziskave kažejo, da je jutranja telovadba (še pred zajtrkom) veliko bolj koristna za naše nadaljnje dobro počutje čez dan kot pa tistih 15 minut dodatnega spanca.

Ker je članarina v fitnesu draga in verjetno pazite na vsak porabljeni evro, vam svetujemo, da ob lepem vremenu telovadite na svežem zraku (tek, razgibavanje, brezplačen fitnes v naravi), če pa je vreme deževno ali premrzlo, sledite gibalnih vajam na različnih youtube kanalih. Poskusite!

Jutranji tuš

Prhanje po fizični aktivnosti naj bo namenjeno sprostitvi.

Razmislite kakšne so vaše želje in cilji za današnji dan, kakšno novo zaposlitev si želite, v kakšnem okolju in kaj si želite delati.

Čas za zajtrk

Za zajtrk izberite zdrave sestavine, priporočljive so žitarice in sadje.

Če boste obrok pojedli na prostem, vam bodo sončni žarki dali še dodatno energijo. V primeru, da je zunaj slabo vreme, se za zajtrkovanje usedite zraven okna in absorbirajte sončno svetlobo skozi steklo.

Iskanje dolgoročne redne zaposlitve in pisanje vlog za zaposlitev

Zajtrku sledi najbolj zahteven del vašega dneva – pisanje vlog za zaposlitev.

Del dneva namenite iskanju zaposlitve za nedoločen čas, oziroma zaposlitve, kjer boste na delovnem mestu lahko ostali več mesecev. Spremljajte prosta delovna mesta na Zavodu za zaposlovanje: https://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/prosta_delovna_mesta ter drugih zaposlitvenih portalih – na primer  https://inzaposlitev.net/ ali http://www.zdravstvena.info/zaposlitev/ in še več drugih ponudnikih zaposlitvenih oglasov.

Preverite svoj življenjepis in podatke v njem (naj bodo aktualni) in pripravljajte motivacijska pisma za vsako delovno mesto posebej. Ko najdete zaposlitev, ki vas zanima, pričnite delati na motivacijskem pismu. Oblikujte ga glede na zahteve razpisanega delovnega mesta, izpostavljajte svoje kvalitete, ki ustrezajo razpisanim pogojem. Popoldne sledi še čas namenjen iskanju priložnostnih del s katerimi boste premostili čas med brezposelnostjo in dolgoročno zaposlitvijo.

Čas za kosilo

Za kosilo si vzemite eno uro časa. Zaslužili ste si ga. Pojejte nekaj lahkega, da ohranite energijo. V času za kosilo lahko še na hitro preverite novice, pogledate na internet, še bolj pa svetujemo sprehod v park.

Iskanje občasnih kratkotrajnih del

Po kosilu je čas za iskanje občasnih oz. priložnostnih, kratkotrajnih del.

Priporočamo, da pri iskanju občasnega dela obrnete na družbene medije. Kako iskati zaposlitev preko družbenih medijev si lahko preberete na https://inzaposlitev.net/blog-post/s-socialnimi-mediji-do-zaposlitve-zakaj-pa-ne/

Učenje nove spretnosti

Naučite se nečesa, kar vam bo prišlo prav – kot dodatna kompetenca pri iskanju dela. Kaj bo to pa je popolnoma odvisno od vas. Torej  kaj vas zanima in na kakšen področju iščete zaposlitev.

Seznanite se z različnimi online tečaji, berite knjige.

Mreženje – navezovanje stikov z osebam, ki bi nam lahko pomagale pri novi zaposlitvi

Mreženje je pomembno.

Pomislite na vaše bivše sodelavce, ki so že zamenjali službo in vas lahko predstavijo svojim delodajalcem kot dobrega delavca. Pokličite prijatelja, ki dela v za vas zanimivem podjetju in ga povabite na kavo.

Čas za prostovoljno delo

Če boste počeli nekaj družbeno koristnega se boste počutili odlično. Svojo energijo boste podarili nekomu, ki potrebuje pomoč ali pa boste prispevali k čistejšemu okolju. Prostovoljstvo vas bo rešilo socialne izolacije in vam pomagalo skleniti nova prijateljstva. Morda vam bo prineslo celo novo zaposlitev. Več o tem, kako lahko prostovoljno delo pozitivno vpliva na našo kariero si preberite na https://inzaposlitev.net/blog-post/kako-priti-iz-vloge-prostovoljca-do-statusa-redno-zaposlenega/

Sprostitev

Vaš delovni dan je zaključen. Če ste se držali urnika, ste bili izjemno produktivni. Nagradite se!

Prejmi nove objave
Loading

Fotografija: unsplash