Ste dovolj cenjeni na svojem delovnem mestu?

Občutek, da na svojem delovnem mestu niste dovolj cenjeni vam  lahko povzroča velike občutke poklicnega in tudi osebnega nezadovoljstva, občutke nemoči in nemotiviranost za delo. Prav vsakdo si zasluži delo v delovnem okolju, kjer je cenjen in za svoje kvalitetno delo primerno nagrajen.

Predstavljamo vam 6 znakov, da na delovnem mestu niste dovolj cenjeni in nekaj predlogov kaj lahko glede tega naredite.

Pokazatelji, da na delovnem mestu niste dovolj cenjeni:

Vaš nadrejeni pobira priznanja za vaše delo.

Vsem, ki so bili kdaj v delovnem razmerju, je znan grenek občutek, da je potem, ko so v določeno delo vložili ogromno truda in uspeli, vse zasluge in pohvale pobral njihov nadrejeni.

Predlagamo vam nekaj možnosti, kaj lahko storite, če se vam zdi, da doživljate krivico:Pošljite e-mail vsem zaposlenim v podjetju in napišite: “To so bile moje ideje, MOJE IDEJE!!”, ali če damo šalo na stran, edina možnost, ki vam ostaja je, da proste za odkrit pogovor s svojim nadrejenim. Začnite s pojasnilom, kako zelo se počutite odrinjene in neupoštevane, ko so tako hitro pozabili na vaše zasluge pri uspehu. Nadaljujte s tem, da bi bili zelo veseli, če bi poželi vsaj malo odobravanja za vaš trud pri uspešnem projektu in pojasnite, da si bo podjetje na ta način zagotovilo vašo motiviranost za nadaljnje delo in še več dobrih idej z vaše strani.

Niste dovolj plačani za delo, ki ga opravljate.

Hitro in enostavno: občutek, da niste dovolj plačani za delo, ki ga opravljate, je grozen. Delovni dan se vam tako zdi še bolj dolg in ko plačujete položnice ter vam iz meseca v mesec primanjkuje denarja, ste obupani in jezni.Vse kar lahko storite je, da delodajalca enostavno prosite za povišico ali pa vsaj določene ugodnosti, če vam višje plače podjetje za enkrat ne more zagotoviti (delovni čas po vaših željah, več dopusta, nagrade v smislu dobrin ipd.).

Imate občutek, da vas nihče ne opazi.

Če delodajalec spregleda vaš trud in uspešnost na delovnem mestu, ga opozorite na to. Začnite mu redno po e-mailu pošiljati informacije, kako vaš projekt napreduje in ga opominjate na vsa delovna področja s katerimi se aktivno ukvarjate.

Nenehno vas prekinjajo med tem, ko izražate svoje mnenje.

Najverjetneje je to krivda vašega nadobudnega sodelavca, ki ne zna spoštovati osnovnih načel bontona, lahko pa je kriva tudi delovna klima podjetja v katerem ste zaposleni. Nekje se sodelavci enostavno ne znajo spoštovati in poslušati med seboj. Najbolj enostavno in učinkovito je, da se naučite asertivnosti in samozavesti ter  vsakič, ko vas kdo prekine glasno rečete “prosim, nisem še zaključil-a” in nadaljujete s svojim govorom. S samozavestim nastopom si boste prislužili tudi več spoštovanja pri sodelavcih. Vendar ne pozabite, da se morate kasneje tudi sami držati bontona in ne prekinjati naslednjega govorca.

Počutite se povsem brez navdiha.

V primeru, da vaše dobro delo ostane neopaženo in uspešni projekti prav nič pohvaljeni, se lahko zgodi, da se vaš delovnik spremeni v en sam dolg, meglen dan. Prosite za sestanek z nadrejenim in ga seznanite s tem, da bi radi začeli delo na novem projektu. Pokažite mu, da ste motivirani in na ta način ga boste vzpodbudili, da vam bo zaupal zanimive delovne naloge. Če tudi to ne pomaga, je mogoče čas, da zamenjate delodajalca ali celo poklic.

Prejmi nove objave
Loading