Work and Holiday viza – na delo in počitnice v Avstralijo!

Verjetno ste že slišali od kakšnega znanca ali brali na spletu, da od začetka leta 2015 lahko tudi Slovenci zaprosijo za nov tip vize in sicer Work and Holiday vizo, ki omogoča 12 mesečno bivanje in delo v Avstraliji.

Ta tip vize je za slovenske državljane popolna novost, ki popotnikom po duši omogoča, da na rdeči celini ostanejo več kot tri mesece kot je omejitev običajne, turistične vize.

Ima tudi dodatne prednosti- poleg neomejenega 12 mesečnega bivanja (brez težav lahko v tem času državo tudi zapustite in se ponovno vrnete) omogoča tudi neomejeno delo pri avstralskih delodajalcih.

Že leta prej je bil podoben tip vize možen le za nekatere evropske državljane, npr. Nemce, Francoze, Angleže, Skandinavce ipd.,  Slovenci pa smo lahko na delo v Avstralijo odšli in tam legalno delali le na druge tipe viz, ki so za povprečnega državljana Slovenije precej težje dosegljive (in dražje).

Najpogosteje so si navdušeni nad Avstralijo možnost bivanja in dela omogočili s  študijsko vizo (pogoj je bil vpis študija na avstralski fakulteti, ki je mimogrede izjemno drag) ali pa preko iskanja sponzorjev za tako imenovano “sponzorsko vizo”.

Do slednje pa ni tako enostavno priti, saj je njihova lestvica deficitarnih poklicev vse bolj kratka, pogoji pa vse bolj strogi. Mnogi priseljenci lahko tudi povejo, da evropske diplome v Avstraliji bolj malo veljajo saj je njihov sistem izobraževanja precej drugačen.

Začasna selitev v deželo koal in kengurujev je zdaj olajšana tudi Slovencem, saj je z letom 2015  Avstralija s Slovenijo podpisala sporazum. Ta določa, da Avstralija vsako leto sprosti 200 Work and Holiday viz za slovenske državljane, ki nam omogočajo delovne počitnice.

Tako lahko mladi na svojem potovanju po Rdeči celini prislužijo še nekaj dodatnih dolarjev in si tako omogočijo potovanje in bivanje v Avstraliji. Ter da si seveda lahko tudi več privoščijo, saj so stroški življenja tam precej visoki.

Ampak lepo po vrsti. Vse skupaj ni tako enostavno kot se zdi.

Avstralija od Slovencev za omenjeno vizo postavlja kar nekaj kriterijev (ki jih mimogrede številne druge evropske države nimajo).

Kot zanimivost, Slovenci, ki so že v Avstraliji in delajo na omenjeno vizo, poročajo, da je v državi ogromno mladih Nemcev in Francozov, ki so do vize prišli veliko lažje (brez zahtev po visokošolski izobrazbi in dragih potrdil o obvladovanju jezika). Avstralija torej do države do države različno postavlja kriterije ta pridobitev vize. Torej na nekaj lahko računate- v kolikor vam vizo uspe pridobiti, boste po kvaliteti, znanju angleščine in sposobnostih najverjetneje daleč pred konkurenco. Na to opozorite tudi potencialne delodajalce!

Prvi pogoj za slovenske državljane je starostna omejitev (manj kot 30 let), drugi pogoj je dobro znanje angleškega jezika (priporoča se opravljen test IELTS, ki ga lahko vsak mesec opravljate v Ljubljani), visokošolska izobrazba (priskrbite si potrdilo o študiju oz. diplomi) in seveda- nekaj denarja  na računu, kot zagotovilo, da se lahko popotnik na svoje stroške kadarkoli vrne domov.

Viza se  ureja na avstralski ambasadi v Nemčiji (vse se da preko spleta in običajne pošte). Obrazec za pridobitev vize in več informacij dobite na internetnih straneh slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve. Pozorni bodite le na datume.

Delo se v Avstraliji za »working holiday makerje« dokaj enostavno najde, veliko pa je odvisno tudi od iznajdljivosti in kompetenc posameznika, pa tudi od regije kjer imate namen iskati zaposlitev.

Največ dela se za mlade ljudi s to vizo najde v gostinstvu, hotelirstvu, obiranju sadja in na obširnih avstralskih govejih farmah, kjer največ delavcev potrebujejo za postavljanje ograj za živino (centralna in zahodna Avstralija). Gosto poseljena vzhodna in južna obala Avstralije (vključno z vsemi velikimi mesti) je znana po tem, da boste kot tujec konkurirali številnim domačinom in bili posledično na slabši poziciji.

Regije, kjer je konkurence s strani domačinov najmanj in potrebujejo delavce skoraj vse leto so območja manjših počitniških mestec vzdolž poteka slavne ceste Great Ocean Road (npr. slikovito počitniško mestece Lorne- tukaj si zelo enostavno lahko najdete delo v gostinstvu), zahodna obala Avstralije (npr. mesti Broome in Derby- delo v  prestižnih hotelih), Darwin (delo v gostinstvu, obiranje mangov- tudi plače so višje zaradi pomanjkanja delovne sile), Cairns (zaradi koralnega grebena vse leto cveti turizem), Katherine (pakiranje citrusov- skoraj vse leto, Tasmanija- obiranje jagodičevja in sadja).

Po preteku delovne vize lahko zaprosite še za tri mesečno turistično vizo in si z zasluženim denarjem podrobno ogledate Rdečo celino – od začetka do konca ter si nabirate nepozabne izkušnje. Velik strošek vam bo predstavljala le letalska karta do Avstralije, notranji celinski leti pa do izjemno poceni (številni nizko cenovni letalski prevozniki- kot so Tiger Air, JetStar, Virgin Australia, AirNorth ipd.).

Morda pa si v tem času najdete avstralskega delodajalca- sponzorja, ki vam omogoči, da v Avstraliji ostanete še naslednje nedoločeno število let.

In še manjši nasvet– ko ste enkrat v Avstraliji do Nove Zelandije ni več daleč. Dosegljivi so tudi sanjski otočki v Polineziji in Melaneziji (Fiji, Samoa, Vanuatu,…), ki so sicer priljubljena počitniška destinacija Avstralcev.

Torej – izkoristite enkratno priložnost in uživajte!

Foto: unsplash

Prejmi nove objave
Loading