Zavod za zaposlovanje in finančna pomoč brezposelnim

Skoraj vsak od nas se je že našel v situaciji, ko je izgubil zaposlitev in novega delovnega mesta še ni bilo na vidiku.

Nekateri ljudje se v tem primeru odločijo počakati nekaj mesecev preden se prijavijo na zavod za zaposlovanje drugi to storijo takoj. Tisti, ki s prijavo odlašajo, najverjetneje ne želijo pomoči s strani svetovalcev zavoda pri iskanju nove zaposlitve in ne vidijo smisla v urejanju birokratskih stvari povezanih s prijavo na zavod, kot brezposelni iskalci dela.

Kdaj pa je prijava na zavod za zaposlovanje nujna?

Prijava na zavod za zaposlovanje je obvezna kadar si želite:

  • Pomoči in svetovanja pri iskanju dela ter obveščanja o prostih delovnih mestih, ki bi vas lahko zanimala.
  • Vključitve v programe aktivne politike zaposlovanja (razne subvencije za zaposlitev, ki jih prejmejo delodajalci, če vas zaposlijo, subvencije za samozaposlitev).
  • Če želite biti kandidati za zaposlitev preko programa javnih del.
  • Na zavod za zaposlovanje se morate tudi prijaviti, če želite prejemati denarno socialno pomoč in plačilo obveznega ter dodatnega zdravstvenega zavarovanja preko centra za socialno delo.

Osebe, ki za preživetje po izgubi zaposlitve potrebujejo pomoč države lahko zaprosijo za denarno socialno pomoč preko pristojnega centra za socialno delo.

Prejemanje denarne pomoči je vezano na pomanjkanje sredstev za zadovoljevanje osnovnih življenjskih potreb. Upravičenci so vsi ljudje s prijavljenim stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki lahko izkažejo  pomanjkanje virov za preživetje.

Višina pomoči, ki jo prejmete mesečno je odvisna od vaših prihrankov ter drugih dohodkov ter števila družinskih članov. Koliko višina denarne pomoči znaša si lahko preberete na spletni strani https://www.gov.si/teme/denarna-socialna-pomoc/.

V kolikor ste kot brezposelni vključeni v določene programe aktivne politike zaposlovanja (npr. zelo znan je program prostovoljstva, kjer s prostovoljnim delom v humanitarne namene dobite dodatek oz. denarno nagrado, ki se prišteje k višini denarne socialne pomoči, ki jo prejemate). Torej se izplača biti aktiven brezposelni iskalec dela, saj s tem prispevate k pridobivanju izkušenj za novo zaposlitev, spoznavate morebitne nove delodajalce in si širite mrežo poznanstev, istočasno pa ste tudi finančno nagrajeni za svojo aktivnost.

Da dobite dodatek za aktivnost, morate biti prijavljeni na zavodu za zaposlovanje in se tudi tam pozanimati o programih, ki vam omogočajo nagrade za aktivno iskanje dela (ti se lahko spreminjajo, redno prihajajo tudi novi in bolj zanimivi).

Kaj vse vam lahko nudijo na zavodu za zaposlovanje si poglejte na spletni strani https://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/programi.

Kako pa je s prejemanjem denarne socialne pomoči in obveznostjo biti aktiven iskalec dela – torej prijavljen v evidenci zavoda za zaposlovanje? Denarna socialna pomoč pripada osebam, ki so v evidenci zavoda za zaposlovanje. Iz tega izhaja tudi obveznost, da se redno udeležujete razgovorov pri svoji svetovalki ali svetovalcu za zavodu za zaposlovanje, se javljate na razpise za delo, ki vam jih svetovalec predlaga in hodite na zaposlitvene razgovore.

Zelo pomembno je, da se s svojim svetovalcem dobo razumete in da si že na začetku postavita jasne zaposlitvene cilje. Kot brezposelni svetovalcu povejte kakšno delo iščete, s katero izobrazbo in kakšne izjeme ste še pripravljeni sprejeti.

Kaj se zgodi, če se svojemu svetovalcu za zavodu ne javljate redno in se ne udeležujete razgovorov za delo? Svetovalec lahko predlaga, da vas zavod izbriše iz evidence brezposelnih oseb. V tem primeru bo zavod obvestil tudi center za socialno delo, ki vam lahko ukine denarno socialno pomoč.

Naj vas opomnimo, da obstajajo tudi izjeme – v kolikor ste začasno ali za stalno nezmožni za kakršnokoli delo, vam denarna socialna pomoč vseeno pripada in v tem primeru niste dolžni biti aktivni iskalec zaposlitve, niti vas zavod za zaposlovanje ne napotuje na razgovore ali usposabljanja.

Prejmi nove objave
Loading