Ali je vaš posel na mrtvi točki? Morda vam primanjkuje znanja in svežih idej!

Znanje in iskanje ključnih novih informacij je pomembno za napredek vsakega posla – od majhnih stand up podjetij do velikih korporacij.

Vsak uspešen lastnik podjetja svoj ekonomski in poslovni uspeh črpa iz “globokega bazena” različnih znanj. Ta vsebuje podatke o tem kakšne so potrebe in želje ključnih strank, kako deluje konkurenca, informacije o poslovnem okolju kot tudi o tem, kakšna znanja in spretnosti naj imajo njegovi zaposleni.

Razlika med dobrim in slabim podjetnikom je v tem, da dober podjetnih ve katere so njegove šibke toče in jih odpravlja – tudi z učenjem novih spretnosti in pridobivanjem dodatnega znanja. Podjetje, kjer se ne vlaga v izobraževanje in napredek spretnosti zaposlenih prej ali slej propade ali ga povozi konkurenca.

Kaj pravzaprav pomeni znanje v podjetju?

Znanje se ne nanaša samo na osnove posla in ideje o novih, inovativnih izdelkih ter storitvah, ki jih bomo ponudili našim strankam –  znanje, ki ga imamo v našem podjetju je veliko več.

Kje lahko poiščemo znanje?

Znanje, ki bogati naš posel ni le tisto, ki si ga želimo pridobiti, ampak zajema tudi znanje, ki smo ga že ustvarili sami ter se nanaša na:

 • Znanje, ki ga imajo naši zaposleni in je največkrat pridobljeno iz izkušenj. Poskrbimo za to, da bo cenjeno in da bodo izobraženi delavci svoje znanje delili med sodelavce.
 • Dokumentacija, ki jo hranimo in informacije, ki smo jih že pridobili – na primer že opravljena raziskava trga. Če bomo prodajali nekaj, česar nihče ne potrebuje, najverjetneje ne bomo uspešni. Raziskave trga in navad potrošnikov so pomembne.
 • Naši načrti za prihodnost, ki zajemajo ideje o novih storitvah in izdelkih.

Znanja v podjetju nikoli ni dovolj, posel cveti takrat, ko podjetje sledi potrebam kupca, trendom trga in si nenehno nabira nova znanja z raznolikih področij.

Katera znanja naj bi vsak podjetnik usvojil za uspešno vodenje posla? Strokovnjaki so prepričani, da je obvladovanje naslednjih področij ključno:

 • Poznavanje potreb in pričakovanj trga ter spretnost komunikacije s kupci.
 • Znanje managementa in urejanja odnosov na relaciji delodajalec – delavci in vodja podjetja – dobavitelji
 • Obvladovanje področja formalnih in tudi neformalnih načinov za raziskavo trga, ugotavljanje odnosov in klime med zaposlenimi (izvedba anket, intervjujev ipd.).
 • Poznavanje poslovnega okolja, temeljev poslovanja in ekonomije. Slednje se nanaša na tekočo ekonomsko politiko, politko zaposlovanja, davčno zakonodajo, napredki v tehnologiji. Pomembno je, da sledite tekočim spremembam na omenjenih področjih.
 • Temelji varovanja zdravja in varnosti pri delu, požarna varnost.
 • Poznavanje osnov organizacije dela in urejanja podatkov (sem sprada tudi obvladovanje določenih informacijskih programov, spretnost dela z računalnikom in določenimi računalniškimi programi, ki olajšujejo poslovanje).
 • Znanje trženja produktov in spletnega oglaševanja. Ste vedeli, da je oglaševanje preko spletnih in družabnih medijev lahko izjemno poceni in učinkovito?

Kako lahko pridobite več znanja v svoje podjejte?

 • Bodite skrbni pri izbiri novih sodelavcev (umetnost kadrovanja). Zaposlite delavca, ki ima veliko znanja na področju, ki ga bo opravljal v vašem podjetju. Na ta način boste skupaj z novim sodelavcem brezplačno pridobili še odličnega učitelja, ki bo svoje znanje lahko delil z ostalimi zaposlenimi in istočasno odlično reševal potrebe obstoječih strank ter novih kupcev.
 • Analizirajte kako poteka izmenjava znanja in izkušenj znotraj vašega podjetja, podpirajte sistem mentorstva na relaciji novi zaposleni – izkušeni delavec in mentorje za njihov trud ustrezno nagradite.
 • Organizirajte neformalne izmenjave znanja in izkušenj, ki temeljijo na druženju. Podpirajte »brainstroming metodo« na jutranjih sestankih in vzpodbujajte sodelavce da čim večkrat izrazijo svoje mnenje in ideje.
 • Uporabite sodobno informacijsko tehnologijo za pridobivanje novih znanj (kot je npr. internet, on line tečaji ipd.)
 • POIŠČITE USTREZNEGA PONUDNIKA TEČAJEV IN IZOBRAŽEVANJ, ter si pridobite znanje, ki ga potrebujete za uspešno delo in napredek vašega podjetja.

Če kot direktor nimate časa za udeležitev vseh dodatnih izobraževanj, za katere ste ugotovili, da so potrebna za napredek podjejta, na tečaje prijavite druge zainteresirane delavce v podjetju. Vsako delo se opravlja lažje in z večjim veseljem, če imamo zanj potrebna znanja.

 

Prejmi nove objave
Deli s prijatelji
Facebook