Ali zaradi majhnega otroka iščete delo v samo dopoldanskem času?

Na naš zaposlitveni portal se je po pomoč obrnila mamica v stiski – zaradi majhnega otroka, za katerega nima varstva, išče delo izključno v dopoldanskem času. Na žalost je ugotovila to, kar veliko staršev že nekaj časa ve – zaposlitev z enoizmenskim delom, ki se zaključi do tretje ali četrte ure popoldne (brez vikendov in praznikov) je vsako leto manj.

Včasih so bile na voljo na primer zaposlitve v trgovinah, ki so se zgodaj zapirale (zdaj se ne več saj sledijo povpraševanju kupcev po večernih nakupih), javnem sektorju – na primer šolah (zdaj tudi šole uvajajo popoldanske aktivnosti za otroke in delovne vikende), tovarnah (kjer niso imeli dela v več izmenah in niso še poznale krute konkurence iz tujine) in podobno. Povpraševanja mladih staršev, ki si želijo čim več časa porabiti v družbi svojih najmlajših, po družini prijaznih delovnikih in potrebe delodajalcev, ki iščejo fleksibilne ljudi, ki bodo delali po njihovih željah za optimalen dobiček, se skorajda več ne srečajo in zaključijo z uspešnim sodelovanjem.

Kako se na situacijo prilagajajo delodajalci?

  • Nekateri delodajalci so ponovno uvedli enoizmenski delovni čas (tudi restavracij in kavarne). Nenehna kadrovska podhranjenost pomeni, da delavci, ki vztrajajo na delovnem mestu izgorevajo in slabše opravljajo svojo delo. Stranke se zaradi slabe kvalitete storitve ne vračajo več. Dobiček je kljub zmanjšanem delovnem času večji, kot če bi s pomanjkljivo delovno silo stregli goste čez del dan.
  • Dobra ideja je tudi, da delodajalci dajo delavcem, ki so pripravljeni delati večizmensko, boljšo urno postavko. Na ta način so delavci, ki so bolj fleksibilni, motivirani za prevzem večjega števila popoldanskih izmen.
  • Nekateri lastniki barov in restavracij si popoldanske izmene zapolnijo z delovno silo študentov in dijakov, ki jim delo popoldne bolj ustreza zaradi študijskih obveznosti v dopoldanskem času.
  • Vrtec za otroke zaposlenih, ki obratuje tudi v popoldanskem času in na sploh pokriva vse delovne izmene delavcev se ravno tako zdi kot odlična in zelo praktična ideja – za za enkrat pa še neuresničena.

Kako se na vse večje zahteve delodajalcev po večizmenskemu delu odzivajo delavci?

Razumljivo, mladi starši si zaradi lažjega usklajevanja dela želijo. V kolikor ima vsaj eden od staršev stalen urnik dela je varstvo za otroka veliko lažje in bolj predvidljivo. V kolikor pa vam slednje ne uspe in si vseeno želite sprejeti tisto zaposlitev, kjer vas moti samo delovni čas, vam lahko predlagamo naslednje:

  • Zavedajte se, da otrok potrebuje tako očeta kot mamo. V kolikor bo otrok zaradi vaše službene obveznosti nekoliko več časa v varstu drugega starša slednje nanj vpliva pozitivno. Čas ko otrok potrebuje mamo bolj kot očeta, je čas do vstopa v vrtec. V času vključitve v organizirano varstvo se otrok počasi navaja na samostojnost. In v to ga lahko najbolj naravno in na prijeten način vpelje oče. S tem, ko boste otroka tudi v popoldanskem času kdaj prepustil v družbi in varstvu očka in pokazali navdušenje nad tem, kako lepo se razumeta oče in otrok, mu boste dali odlično popotnico za vzpostavljanje kvalitetnih in zdravih partnerskih odnosov, ko otrok odraste.
  • Naj bo vaše vsakodnevno usklajevanje dela in obveznosti doma učna ura za otroka iz reševanja konfliktov in frustracij. V letih, ko vaš sin ali hčer odraščata (zlasti v času vrtca, pred vstopom v šolo) se učita od mame in očeta kako razrešiti težavo, ki nas spravlja ob živce. Ne glede na to, kako naporno je, ker jutri nimate varstva za otroka, izkoristite to kot dragoceno učno uro za otroka. Bodite mu zgled problem rešujete mirno in racionalno – na glas, vzpobujajte se in razmišljajte o več možnih rešitvah. Otrok se bo od vas naučil pristopa k frustraciji – na miren način in s pozitivnimi mislimi rešimo veliko več kot z obupovanjem.
  • Če ste mamica, ki išče zaposlitev v dopoldanskem času, zaradi varstva otroka in se vam zdi, da ste edina vpeta v ta problem – poskusita s partnerjem zamenjati vloge – morda pa lahko on najde delo izključno dopoldne? Otrok v tem obdobju potrebuje starša, ki je sočuten, se z njim igra in poskrbi za njegove potrebe. Če ne gre drugače je oče odlična alternativa mami. In ne pozabite na 30 dnevni očetovski dopust. Ga je že izkoristil? Ne? Pogovorite se o tem kako je starševstvo obveznost obeh in to zajema tudi usklajevanje dela in družinskega življenja.

Imate tudi možnost, da preko preverjenih portalov za posredovanje varušk najdete zanesljivo osebo, ki bo skrbela za vašega otroka v času ko boste na delu. Ti portali so zelo fleksibilni in imajo na voljo več varušk, ki delajo v različnih terminih – tudi popolne in za praznike.

Obstajajo tudi popoldanski vrtci. Ti nudijo varstvo dopoldne in popoldne. Ste jih že preizkusili?

Veliko uspeha pri usklajevanju skrbi za vašega najmlajše in zaposlitve vam želimo!

Foto: unsplash

Prejmi nove objave
Loading