Avstralija: čudovita dežela za življenje in delo – prvi koraki k selitvi

Vsak, ki si želi življenje preživeti v državi, kjer je ugodna klima, sproščeno večkulturno vzdušje in kjer so dobre možnosti za razvijanje svoje kariere je že razmišljal o selitvi v Avstralijo. Na žalost država leži na drugem koncu sveta in ni članica Evropske unije, kar pomeni, da sta selitev in iskanje dela precej bolj zapletena kot če želite v na primer v Nemčijo. Slednje pa naj vas ne odvrne, saj vam je na voljo veliko spletnih strani, agentov za selitve in družabnih forumov, kjer si lahko najete pomoč in podporo pri svojem velikem koraku. Predvsem Slovenci v Avstraliji priporočajo najem agenta, ki vas bo vodil čez postopek pridobitve vize.

Kako so selitev v Avstralijo doživeli Slovenci, ki so bili dovolj pogumni in so se odločili za korak, kjer je vrnitev nazaj v domovino bolj malo verjetna? Kdor si želi več informacij iz prve roke, glede selitve v Avstralijo, se lahko včlani v številne skupine na družbenih omrežjih, kjer Slovenci že živeči v Avstraliji delijo svoje izkušnje in včasih tudi nasvete, kako se lotiti selitve na drugi konec Sveta.

Za vas smo zbrali izkušnje in nasvete Slovencev, ki že leta živijo na Rdeči celini.

PRIDOBITEV VIZE

Na to ali bo selitev enostavna ali zapletena veliko vpliva to, ali vas tam že čaka sponzor (torej delodajalec, kjer ste dogovorjeni za zaposlitev in je pripravljen jamčiti za vas), od vašega poklica in delovnih izkušenj, ter dela Avstralije kamor se želite preselite. Selitve v bolj odročne konce celine, kjer živi malo ljudi običajno olajšajo pridobitev vize (običajno z razlogom – to je »outback« ali podeželje, brez bližine obale, z vročo klimo, velikimi razdaljami med kraji in pomanjkanjem infrastrukture). Posamezne administrativne enote znotraj Avstralije (npr. Queensland, New South Wales ipd.) vodijo svojo politiko glede priseljevanja in so bolj ali manj odprte do prišlekov. Kraj planirane selitve vam lahko torej prinese  še tako potrebne dodatne točke na vaši vizum aplikaciji.

Tina iz Gold Coasta pove, da je prišla v Avstralijo in tam tudi ostala, ker sta si z možem želela toplejšega vremena čez celo leto. Do uresničitve sanj jima je pomagal migracijski agent, kateremu sta več mesecev prej iz Slovenije pošiljala različne dokumente, potrebne za pridobitev vize (v angleščino prevedena in notarsko overjena diploma, priporočila delodajalcev, potrdilo o opravljenem preizkusu znanja iz angleškega jezika, izpiski z bančnega računa ipd.). Ker sta še vedno imela premalo točk za vizo, si je mož poiskal delo v majhnem in odročnem kraju, skoraj že v avstralski puščavi, kjer sta s tem dobila še tistih nekaj manjkajočih točk do vize. Seveda sta se po dveh letih dela in bivanja tam lahko preselila na bolj prijeten konec države – na vzhodno obalo.

Peter ki že leta biva v Canberri, glede selitve bodočim novim prebivalcem še svetuje naslednje:

  • tekoče znanje strokovnega angleškega jezika v svoji stroki,
  • vaša starost ob prihodu naj bo izpod 45 let,
  • vaš poklic naj bo stroka oz. poklicna dejavnost, katere v Avstraliji primanjkuje,
  • da imate osnovni zagonski kapital za 1 leto življenja v Avstraliji.

Več o vrstah viz in stroških, ter denarju, ki ga morate imeti na računu, da dobite vizo, si lahko preberete na: https://www.australianskilledmigration.com.au/?fbclid=IwAR0ka__G59u_bqh78FPkKK_NTpLX7isL6thRskL9fUtm0G3WRc90L5IbTCA

STROŠKI ŽIVLJENJA

Slovenka Ana, ki že več let živi v Avstraliji, glede stroškov pove:

Za življenje v popularnem Sydneyu so stroški življenja takšni:

  • Povprečna najemnina na teden za Sydney je $540 (avstralskih dolarjev) za hiše in  $495 za stanovanja. To so podatki iz statistike, ampak realnost je da, so običajno najemnine še višje. Iskalcem bivališča priporoča, naj si dajo na stran strošek nekje $600 na teden za dvosobno stanovanje in seveda več za hišo.
  • Vsi, ki vas zanima najem nepremičnine si lahko cene pogledate na spletni strani: https://m.realestate.com.au .

Ana iz Sydneya meni, da so najemnine v Avstraliji tudi sicer največji strošek, s katerim se boste sreečali. Potem so tukaj še vrtci , ki so dragi – tam nekje $160 (AUD) na otroka na dan, če ste avstralski državljani vam – odvisno od dohodka – drzava lahko da še kaj zraven. Prednost pa je, da ni nujno, da je vaš otrok vsak dan v vrtcu, tako kot je v Sloveniji.

Simona iz Ljubljane se je zato preselila v Melbourne, ko sta njena otroka imela že 5 in 9 let. Meni, da je to super ideja, ker sta oba lahko šla takoj v šolo in so bili stroški bistveno manjši, kot če bi morali plačevat vrtec. Pove, da sta otroka hitro usvojila jezik in v roku treh mesecev govorila tekoče angleško. Doplačilo za javno osnovno in srednjo šolo znaša nekje $1,000 oz. $2,000 AUD letno (seveda so to javne šole, za boljše zasebne šole, so stroški veliko večji). Za vse bodoče mamice pa še informacija, da plačan porodniški dopust v Avstraliji ne obstaja. Seveda pa je plača toliko višja in si lahko potrebna sredstva za življenje v času skrbi za dojenčka sami dajete na stran in jih koristite v času, ko ne morete delati zaradi skrbi za otroka.

Hrana je dražja kot v Sloveniji, živeči v Avstraliji menijo, da je budget za hrano okrog $250 na teden – v povprečju. Če vas zanima statistika stroškov prehrane lahko kliknite na: https://www.budgetdirect.com.au/home-contents-insurance/research/average-grocery-bill-statistics.html?fbclid=IwAR1HgpWsveLrStoLe7nge2Hi8HC674RYpnjshDWL8qJvurxVDQYg2LrjZX

Torej ljudem, ki pridejo v državno na novo, Špela priporoča da si zagotovijo vsaj nekaj dodatnih sredstev – tam nekje $3400 za osnovo na mesec, potem pa po potrebi dodajte še ostale morebitne stroške, kot so vrtci, računi, avto itd. Res pa je, da so stroški v Sydneyju veliko višji kot kje drugje v državi.

AVSTRALSKE PLAČE – KOLIKO BOSTE ZASLUŽILI?

Plača za opravljeno delo se v Avstraliji izplačuje na teden, Matjaž, živeč v Avstraliji, pove, da plača tam tedensko znaša od $800-$1200 (AUD) – slednje je odvisno od zaposlitve, ki ji opravljate. Iz izkušnje pa meni, da  za je za udobno življenje priporočljivo imeti pogodbo z delodajalcem za vsaj $1100 na teden.

KJE ISKATI ZAPOSLITEV OZ. KAKO NAJTI DELODAJALCA?

Zelo priljubljena spletna stran za iskanje dela v Avstraliji je Seek.com: https://www.seek.com.au/privacy-consent/?returnUrl=/

Veliko lažje je sicer iskanje dela, ko ste enkrat že v državi, ko imate svoj avstralski naslov in telefonsko številko. Seveda lahko poskusite tudi na daljavo, že iz Slovenije.

Prejmi nove objave
Loading