Bi zaposlili delavca iz tujine?

Danes primanjkuje dobrih delavcev v vseh panogah – sploh pa v poklicih, kot je fizično delo, delo v proizvodnji, gradbena dela, delo v klavnicah, čiščenje, vožnja težkih vozil, nega starejših in podobno.

Za enkrat nam regulative v zdravstvu omejujejo zaposlovanje tujih medicinskih sester, ki ne opravijo tečaja znanja slovenskega jezika in morebitnih dopolnilnih vsebin s področja zdravstvene nege (odvisno od kje iskalec ali iskalka dela prihaja). Pri vseh ostalih poklicih je zaposlovanje tujcev lažje.

V Sloveniji vsekakor primanjkuje medicinskih sester in negovalk, zato bodo ti zagotovo kmalu iskani izven meja države. V kolikor vas zanima pridobitev licence za delo je zaželjeno, da čim prej pričnete z učenjem slovenskega jezika, ki je pogoj za delo s starejšimi in bolnimi. 
Za postopke pridobitve licence za delo v zdravstveni negi (domovi za stare in bolnišnice) se mora medicinska sestra iz tuje države obrniti na Zbornico – Zvezo zdravstvene nege. Dostopni so na povezavi  https://www.zbornica-zveza.si/sl/javna-pooblastila-register-licenca/postopki-za-tuje-drzavljane

Da se vrnemo k vprašanju – kaj je najpogostejširazlog, da slovenski delodajalci pogosto enostavno izpustijo možnost iskanja delavca v Sloveniji in se direktno obrnejo na Zavode za zaposlovanje Bosne, Srbije, Albanije ali Makedonije?

Prvič – zato, ker bodo delavce najverjetneje dobili prej kot v Sloveniji, saj si veliko tujcev želi priti na delo v Slovenijo. Oziroma – bolj verjetno v Evropsko unijo.

Res je, da delodajalci računajo tudi na to, da so tuji delavci cenejši – pa so tudi bolj zvesti? Ali ste prepričani, da boste potem, ko boste delavcu naredili delovno dovoljenje in mu pomagali pri pridobitvi stalnega prebivališča, delavca obdržali za stalno? Mu lahko ponudite vse kar mu pripada in stimulativno plačilo, da si ne bo zaželel višje plače v državah severno od nas? Vsi ljudje smo narejeni tako, da si želimo več pravic in boljše pogoje dela. Nikakor me pozabite, da ima tuj delavec ravno tako družino, ki jo mora preživljati in da si želi plačan dopust ter plačane dneve odsotnosti od dela zaradi bolniške.

Tuj delavec je vsekakor dober delavec, kjer je navdušen nad novo državo in priložnostjo, da začne znova in svoji družini zagotovi boljše pogoje za delo. Najverjetneje se ne pritožuje in potrpi veliko več kot slovenski delavec. Tega nikar ne izkoriščajte in poskrbite, da se z njim redno sestanete ter se pozanimate kako mu gre z asimilacijo v novem okolju. Kako napreduje s tečajem slovenskega jezika? Ali ima žena možnosti za zaposlitev? Pozanimajte se kje bi bili pripravljeni tudi gospo vzeti v službo. Delo je pomemben element socialne vključenosti in človekove samopodobe.

Morda družino povežite tudi z dobrodelnimi združenji, ki pomagajo tujcem pri vključevanju v okolje in otrokom pri učenju jezika. Ni lahko zamenjati okolja, zapustiti družino in prijatelje ter oditi za boljšim življenjem v neznano državo. Z znanjem jezika pa se odpre veliko več vrat, tudi otroci delavca bodo v šoli uspešni in se bodo laže vpisali na boljše šole in fakultete.

Če boste za delavca – tujca dobro poskrbeli bo ta ostal v vašem podjetju in ohranjal ter nadgrajeval znanje. Vsak nov član vašega podjetja zahteva učenje in uvajanje v delu – ne želite si izgubiti delavca že po enem letu. Tuji delavci si ravno tako zaslužijo stimulativno plačilo.

Nikakor pa tuji delavci ne smejo biti »boljši« delavci zato, ker ne poznajo jezika in zato niso seznanjeni s svojimi pravicami. Kot podjetnik ali pa le kot prijatelj se borite za to, da vaši znanci, ki so pišli na delo v držav bivše Jugoslavije, v Sloveniji ne bodo izkoriščani. Informirajte jih in jim pomagajte pri uveljavljanju pravic. To, da jim je delodajalec uredil delovno dovoljenje še ne pomeni, da si delavce lasti in jim v zameno za povabilo za delo v EU pridobivanje vize zaračunava ali jim to odšteva od plače. O pravicah delavcev – tujcev se ti lahko pozanimajo na strani Zavoda za zaposlovanje – dostopna na povezavi: https://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/tuji_delavci_v_sloveniji  ali na delavsko svetovalnico http://www.delavskasvetovalnica.si/

V kolikor posumite, da je vaš prijatelj, ki je v Slovenijo prišel kot tuj delavec žrtev trgovine z ljudmi se obrnite na Društvo Ključ, kjer mu bodo znali pomagati http://www.drustvo-kljuc.si/

In končno – tuji delavec ni boljši zato, ker se vam zdi, da je lahko cenejši. V kolikor ga za delo ne boste primerno nagradili bo ravno tako odšel drugam (morda v drugo državo) vi pa boste izgubili čas in denar s pripravo vize in usposabljanjem delavca. Bosanski, Albanski, Nemški, Slovenski ali Španski delavci smo vsi isti in vsem nam pripadajo iste pravice. Sploh pa pravica do spoštovanja, primernega plačila in delovnega mesta, kjer bomo primerno plačani.

Samo zadovoljen delavec je dober delavec in se podjetju izplača. Ne glede na to od kje prihaja.

Prejmi nove objave
Loading