Bi zaposlili invalida?

Po podatkih statističnih organacij ima določeno stopnjo invalidnosti približno eden od devetih delavcev na trgu delovne sile. Možnosti, da na zaposlitvenem razgovoru naletite na osebo, ki ima določene omejitve je torej kar velika. Boste osebo zaradi invalidnosti takoj zavrnili? Predlagamo vam, da razmislite še enkrat.

Najprej želimo razjasniti pojem invalidnosti. Status invalida se določa s stopnjami in nikakor ne pomeni, da je oseba na invalidskem vozičku ali ji manjka določen telesni organ. Velika večina invalidnosti je očem nevidna in ni nujno da vpliva na kakovost opravljenega dela.

Vsekakor pa imajo te osebe določene zdravstvene omejitve in potrebe, ki včasih vplivajo na proces dela. Zato pa vam kot delodajalcu pripadajo določene finančne in druge ugodnosti v primeru, da ne razmišljate stereotipno in se vseeno odločite, da boste invalida zaposlili:

  • Kvotni sistem. Pravzaprav odlična ideja s strani zakonodajalca. Po zakonu ste dolžni zaposlovati invalide, v kolikor dosegate določeno število zaposlenih. Če kvote ne izpolnite ste dolžni finančno prispevati v Invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije.
  • Sofinanciranje prilagoditve delovnega mesta. 
  • Brezplačno uvajanje osebe z omejitvami v delovni proces s strani organizacij, ki se ukvarjajo z rehabilitacijo.
  • Visoka produktivnost in nizka fluktuacija. Osebe z invalidnostjo, ki jim delodajalec da priložnost, da opravljajo delo, za katero so usposobljeni in so zadovoljni na delovnem mestu so lahko zelo produktivni in menjajo zaposlitev manj pogosto kot delavci brez omejitev.
  • Fleksibilnost in kreativnost. Ljudje z ovirami se srečujejo s številnimi izzivi v vsakdanjem življenju, zato običajno razvijejo inovativen in odprt način razmišljanja, usmerjen k rešitvam. V vašem timu primanjkuje idej? Zaposlite invalida.
  • Ugled delodajalca. Podjetja, ki so odprta do vseh ljudi in podpirajo enake možnosti pri zaposlovanju običanjo uživajo visok ugled.

Ljudje z invalidnostjo imajo določene prednosti, ki jih ne bose našli pri delavcih brez zdravstvenih omejitev, zato naj vas ta informacija ne odvrne od tega, da resno razmislite o drugih kvalitetah delavca in njegovi zaposlitvi.

 

Prejmi nove objave
Deli s prijatelji