Kaj vprašati delodajalca na zaposlitvenem razgovoru?

Končno vam je uspelo priboriti si zaposlitveni intervju pri delodajalcu za delovno mesto, ki ste si ga že od nekdaj želeli. Na poti do pisarne, kjer bo potekal razgovor ste se že psihično pripravili. Pripravljate si najboljše odgovore, ki jih boste podali na tipična vprašanja za katera menite, da jih bo delodajalec najverjetneje vprašal.

Torej – najpogosteje jih zanima vaša izobrazba in vaša poklicna zgodba, na podlagi katere si lahko ustvari približno oceno vas, kot delavca. Zato ste si v mislih že oblikovali stavke, s katerimi boste delodajalcu v najlepši luči naslikali svoje poklicne in osebne dosežke na katere ste ponosni in zaradi katerih ste najboljši kandidat za to delovno mesto.

Na intervjuju gre nato vse dobro in delodajalec ima za vas še zadnje vprašanje na katerega pa se na žalost niste pripravili in vas tako spravi v zadrego.

In sicer od vas zahtevajo odziv na vljudno vprašanje »Imate morda vi kakšno vprašanje za nas?« ali ” Vprašajte nas kar vas zanima.” Ste to že kdaj doživeli na svoji koži? Ste bili presenečeni in zmedeni? To vprašanje je pravzaprav še zadnja velika priložnost, da se izkažete in navdušite delodajalca ter na podlagi katerega bo delodajalec vedel kako se odzivate v nepredvidljivih situacijah.

Kako odgovarjate v zaposlitvenem intervjuju je namreč eden od pomembnih dejavnikov izbora. Kar pa dejansko naredi dober vtis je da v intervjuju sodelujete – s postavljanjem vprašanj delodajalcu. To ne nakazuje samo tega, da ste za delovno mesto zainteresirani ampak kako dobro ste opravili svojo »domačo nalogo« in se doma že prej pozanimali o podjetju in o samem delovnem mestu, ki je objavljeno v zaposlitvenem oglasu.

Da bi vam olajšali priprave na razgovor smo za vas pripravili nekaj vprašanj, ki jih lahko postavite delodajalcu v zaposlitvenem intervjuju. Preden vprašanje dejansko izrečete pred delodajalcem pa se še obvezno prepričajte ali vprašanje spada v kontekst tekočega pogovora in premislite ali bo vse skupaj izpadlo primerno.
Ne pozabite, da je vaša samozavest pomembna tako na začetku kot tudi na koncu intervjuja. Pokažite da ste pozitivni, prepričani vase ter v svoje sposobnosti.

Nekaj primerov vprašanj, ki jih lahko postavite delodajalcu v zaposlitvenem intervjuju.

  • Kako boste uvajali novega zaposlenega, kdo bo mentor? Ali boste izbranemu kandidatu omogočili kakršnokoli izobraževanje ali usposabljanje? Želim si namreč pridobiti čim več znanj in kompetenc v svoji karieri ter se poklicno razvijati.
  • Kaj storite za dobre odnose med zaposlenimi?
  • Mi lahko poveste kaj več o ekipi, kjer bom delal?
  • Kaj so največji izzivi ali uspehi, ki ste jih v podjetju imeli oziroma vas čakajo v prihodnosti?
  • Mi lahko bolj natančno predstavite projekt na katerem bom delal-a?
  • Kakšni so načini ocenjevanja delovne uspešnosti v podjetju? Kakšne možnosti napredovanja bo imel izbrani kandidat?
  • Katera znanje in kompetence vam primanjkujejo v podjetju in si jih želite pridobiti z zaposlitvijo novega sodelavca?

Pri delodajalcu kot kandidat zaposlitev naredite dober vtis, če postavljate vprašanja, ki izhajajo iz vaše želje po dobrem delu v podjetju in vaši motiviranosti, da se čim prej vključite v delovno okolje. To pomeni, da preverite kaj se od kandidata pričakuje in poskusite izpraševalcu na intervjuju nakazati, da imate te kvalitete.

Pomembno je, da ne prehitevate in ne izsiljujete teh informacij prehitro, saj boste tako naredili dober vtis na prvem pogovoru, ki je pogoj za to, da vas pokličejo na drugi, finalni zaposlitveni intervju.

Razgovor izkoristite tudi za pridobitev informacij, katere v zaposlitvenem oglasu niso bile navedene, vprašajte tudi kdaj bo znan rezultat izbirnega postopka. Tako se boste izognili čakanju na odgovor in morda prej pričeli iskati drugo zaposlitev.

Ne pozabite, da je zaposlitveni intervju eden od najboljših načinov, da se zbližate s podjetjem in njegovimi zaposlenimi ter tako ustvarite pozitiven vtis zaradi katerega izstopate med ostalimi kandidati. Bolj samozavestni in sproščeni kot boste, bolj sproščen vaš bodoči šef in prej se bo odločil za vas.

Želimo vam veliko uspeha pri zaposlitvenih razgovorih, ki vas še čakajo!

Foto: unsplash

Prejmi nove objave
Loading