Kako na pozitiven način nadrejenemu povedati, da odhajate?

Kako na pozitiven način nadrejenemu povedati, da odhajate? Seveda se da – priporočamo pa vam, da se na pogovor vnaprej pripravite.

Vsakdo, ki se je kdaj odločil za menjavo službe se je srečal z bolj ali manj negativnimi občutki in stisko, ko je nadrejenemu moral povedati, da zaključuje kariero v podjetju.

Kako torej na pozitiven način in brez zamer zaključiti sodelovanje z dosedanjim delodajalcem?

Prepričani smo, da se tudi to da – le če se vnaprej nekoliko pripravite.

O osebni izkušnji podajanja odpovedi smo vprašali našega sodelavca Tadeja, ki nam je iz prve roke povedal kako so se njegovi » dajem odpoved« pogovori razpletli. Povedal nam je, da je v svoji poklicni karieri imel do sedaj le tri takšne situacije, ko se je odločil prekiniti delovno razmerje. In izkupiček? Vedno so bili med pogovorom (pa tudi prej) prisotni močni občutki, ki jih je opisal kot krivdo, strah in grozo.

Ste se kdaj znašli v podobni situaciji?

Včasih (ko so odnosi v ekipi dobri) lahko tak pogovor prinese celo solze žalosti (na obeh straneh), sreče (predvsem pri vas – ko vas delovno razmerje močno utesnjuje). Lahko pa se tudi zgodi, da vas vaš nadrejeni vpraša,  kam greste če gre lahko kar z vami na novo delovno mesto (Tadejeva izkušnja). Bodite pripravljeni na marsikaj.

Predlagamo vam, da se komunikacije z nadrejenim lotite tako:

  • Začnite z dejstvom – »Dajem odpoved.”
  • Nadaljujte tako, da izrazite svojo hvaležnost, da ste lahko bili del podjetja – »Želim vam povedati, da sem zelo vesel, da ste mi dali možnost sodelovanja z vami.«
  • Končajte s svojo obvezo k odgovornosti: »Zavedam se, da bo za mano ostalo veliko dela in neizkušena oseba, ki me bo nadomestila. Pripravljen sem predati vse svoje znanje in novega sodelavca opremiti za kvalitetno delo pri vas.«

S temi koraki postopoma omehčate ozračje in teren pripravite na svoj odhod.

Še nekaj dejstev, ki vam bodo olajšala trenutke v direktorjevi pisarni:

  • Zapomnite si, da ljudje dajejo odpoved ves čas in, da so v podjetju tega navajeni. Niste prvi in ne edini, ki bo zapustil delovno mesto.
  • Ko boste v šefovi pisarni, je vaša naloga, da vodite pogovor in ga usmerjate k cilju – dogovoru o tem, kdaj bo vaš zadnji delovni dan. Priporočamo vam, da pogovor vadite.
  • In če vam pomaga- obljubimo vam, da se bo občutek, kot da imate kamen v trebuhu razblinil takoj, ko boste pogovor zaključili in zapustili šefovo pisarno.

Ko se z nadrejenim pogovarjate, kdaj  bi lahko odšli na novo delovno mesto je smiselno, da pri tem upoštevate željo novega delodajalca in pa tudi (kmalu) bivšega. Dolžni ste opravljati delo še ves čas odpovednega roka. V javnem sektorju so ti javni in zakonsko določeni, v zasebnih sektorjih pa si glede dolžine odpovednega roka preberite v vaši pogodbo o zaposlitvi (navedba odpovednega roka je obvezen sestavni del pogodbe o zaposlitvi). Dobra novica pa je ta, da vam delodajalec lahko odpovedni rok skrajša – celo na nekaj dni. 

In še kratka vzpodbuda za konec – ko se boste bližali šefovi pisarni s slabo novico imejte v mislih, da ne dajete na čevelj ljubezensko razmerje. Sedanje delo menjate za prijetnejše. Utišajte vse dvome v glavi, da sedanja služba pa le ni tako slaba – z razlogom ste se odločili, da greste drugam in le pogumno novim zmagam na proti!

Prejmi nove objave
Deli s prijatelji