Kako poklic in kariera vplivata na vaš življenjski slog?

Danes, ko si mlad človek izbira kariero, se zaveda ali pa tudi ne-  da bo njegov bodoči poklic vplival na to, kakšno življenje bo imel naslednjih več deset let.

Odrasel človek namreč porabi več časa na delu in na poti na delo, kot pa doma. Torej, poklicno življenje pomembno vpliva na naše življenje na sploh, naša kariera pa ima vpliv na to kako živimo na več načinov.

Medtem, ko enkrat imamo poklic in zaposlitev, smo ujeti v določeno rutino, ki jo ta narekuje. Tukaj ni veliko možnosti za spremembe (razen zamenjava poklica). Imamo pa možnost vpliva na preostanek našega dneva- torej na naš prosti čas. Nanj lahko vplivamo s svojim odnosom in vrednotami, ki ga usmerjajo. Vendar, ali ste vedeli, da naš poklic prej ali slej lahko vpliva tudi na vrednote, ki jih imamo kot ljudje?

Predstavljamo vam 6 vidikov kariere, ki vplivajo na vaše življenje in vaš življenjski stil:

DOHODEK

Namen naše zaposlitve je, da zaslužimo denar za vsakdanje življenje. Poklic, ki si ga izberemo, bo vplival na to, koliko bomo vsak mesec zaslužili in koliko si bomo lahko privoščili. Vse skupaj vpliva na naše socialno življenje. Koliko lahko zapravim v trgovini? Si lahko privoščim daljše potovanje in raziskovanje sveta ali se moram zadovoljiti s hrvaško obalo?

ZADOVOLJSTVO S POKLICEM

Ali občutite ponos in osebno izpopolnjenost, ko opravljate določeno vrsto dela? Kako cenite svoje delovno mesto in ali poklic dojemate kot izpopolnjujoč, se kaže tudi v vašem zasebnem in ne le poklicnem življenju. Zadovoljstvo oz. nezadovoljstvo vpliva na vaš življenjski stil in se odraža v odnosih, ki jih gradite z drugimi, na vaši duhovnosti in tudi hobijih.

OBČUTEK LASTNE VREDNOSTI

Dokazano je, da posameznikov poklic vpliva na njegov občutek lastne vrednosti in samozavest. Poklic vam prinaša družbeno priznavanje vaših sposobnosti, določen dohodek, dosežke v življenju. Če ste zadovoljni s svojim poklicnim življenjem je bolj verjetno, da boste zadovoljni tudi s svojim zasebnim življenjem. Na ta način si gradite samopodobo.

OSEBNA IDENTITETA

Torej – kdo ste? Se cenite skozi poklic, ki ga opravljate. Se čutite del poklicne skupine in ste nanjo ponosni? Tudi drugi ljudje vas lahko ocenjujejo skozi poklic, ki ga opravljate in vam glede na to pripisujejo določene osebnostne lastnosti in socialni status. Sploh Slovenci smo nagnjeni k temu, da ljudi ocenjujemo skozi izobrazbo.

FLEKSIBILNOST V ŽIVLJENJU

Kako prilagodljiv vašim potrebam je urnik, ki ga opravljate? Vsekakor to vpliva na vaše življenje. Vas delovnik pri vašem željenem življenjskem slogu podpira ali vas omejuje? Tedenski urnik je pomemben podatek, ki kaže na to, kako usklajujete delo in poklicno življenje. Ali veste, da ima človek, ki ima bolj fiksen in stalen urnik bolj urejeno zasebno življenje kot nekdo ki dela v več izmenah, ki si ne sledijo po nekem logičnem zaporedju? Po drugi strani pa- urejen urnik omogoča varnost in red, a ne prinaša v življenje vznemirjenja, raznolikosti in spontanosti. Kaj vam bolj odgovarja?

KREATIVNOST IN ORIGINALNOST

Več možnosti samoizražanja imate na delovnem mestu, bolj trdno identiteto si lahko zgradite skozi to in lažje razumete svoje zmožnosti, talente ter omejitve. Vas šefi poslušajo in sprejemajo vaše ideje?

Kaj se vam zdi – vaša kariera dobro vpliva na vas ali ste ugotovili, da potrebujete spremembo? Pogumno preglejte naše dnevne objave prostih delovnih mest in si poiščite zaposlitev, ki bo vam in vašemu življenju pisana na kožo!

 

Prejmi nove objave
Loading