Najboljše države za življenje in delo v tujini

Časi, ko je nekdo zaključil šolanje in si že naslednji dan našel redno zaposlitev, v kateri je ostal naslednjih več deset let do upokojitve, so že zdavnaj minili.

Ker se svet vse bolj odpira so potovanja v druge države in kontinente vse bolj dostopna, jezikovnih preprek zaradi široke rabe angleščine po svetu skoraj ni več.

Države se odpirajo za delavce in posle s tujino, posledično se vse več ljudi ozira po odličnih priložnostih za delo v tujini. V novih kontinentih in državah si poleg odlične poslovne priložnosti in izkušenj obetajo tudi nova poznanstva, srečanje s tujo kulturo, spoznavanje novega okolja, narave in živali ter okušanje novih jedi.

Izbira kam se delavec, ki ga mika tujina, lahko nameni je raznolika in je popolnoma odvisna od posameznikove motivacije, želja in potreb.

Preden se odločite za določen kontinent in državo je dobro razmisliti o naslednjih stvareh:

  • Ali se imate namen seliti sami in v kako majhnem stanovanju lahko živite?
  • Imate otroke in ali jim lahko privoščite šolanje v novi državi?
  • Se imate namen zliti z okoljem in se tudi prehrambeno uskladiti z okolico – torej jesti kar jedo lokalni prebivalci? Ali pa imate namen ohranjati dosedanji jedilnik – v tem primeru je nujno preveriti ali so živila, ki jih redno uživate, na voljo v državi kamor ste namenjeni.
  • Ali imate doma neporavnane dolgove?
  • Boste potrebovali podjetje da vas zaposli v novi državi ali ste pri svojem poslu samostojni in ne potrebujete delodajalca?

Vse te točke je potrebno dobro premisliti, preden sprejmete odločite kam se boste preselili in sledili svojim željam po novih dogodivščinah in priložnostih.

Naslednje države so, po mnenju mnogih, med bolj zaželjenimi med tujimi delavci kar se tiče jezika, kulture in stroškov življenja na splošno:

Če si želite v državo, kjer govorijo angleško:

NOVA ZELANDIJA

Če vam ne predstavlja težave dolg let, visoke cene in počasen internet se lahko odločite za Novo Zelandijo, ki se uvršča zelo visoko na lestvici držav kjer sta delo in prosti čas idealno usklajena, lokalni prebivalci izjemno prijazni, življenjsko okolje pa je čisto in varno za vzgojo otrok ter prijetno življenje.

BELIZE

Zbudite se v čudovito panoramo, uživajte v razgledu preden se podate na vsakodnevne delovne obveznosti.

Belize je majhna, vendar izjemno hitro razvijajoče se srednjeameriška država. Ameriški dolar je vsesplošno plačilno sredstvo in kot posledica nekdanje britanske nadvlade, prebivalci govorijo zelo dobro angleško. Država je tudi sicer izjemno priljubljena tudi med turisti in upokojenci, ker je vsakdanje življenje prijetno in stroški bivanja ter hrane niso visoki.

VELIKA BRITANIJA

Če vam pred odhodom od doma še ni uspelo najti zaposlitve je velika možnost, da boste delo dobili v Združenem Kraljestvu. Britanci radi in pogosto najemajo tujce, saj so navdušeni nad njihovim znanjem, sposobnostmi ter visoko delovno etiko.

Stroški življenja so visoki, veliko prednost pa vam predstavlja bližina ostalih evropskih držav, bližina doma in poceni letalske povezave.

Če iščete državo za delo, kjer ne primanjkuje možnosti za aktivno preživljanje prostega časa:

ŠVICA

Odlična lokacija za ljubitelje zimskih športov – še posebej smučanja in sproščenega življenjskega sloga.

Privaditi se boste morali le na dejstvo, da se vse trgovine zaprejo v času kosila (sicer le za dve uri) v zameno pa boste dobili odličen zdravstveni in šolski sistem.

Kvaliteta življenja je v Švici med najvišjimi na svetu po številnih ocenjevalnih lestvicah. Poleg vsega pa imajo najboljšo čokolado na svetu.

KITAJSKA

Izkušeni učitelji so izjemno iskani na Kitajskem in njihovi talenti več kot le cenjeni.

Kitajska vam ponuja odlične možnosti za zaposlitev in poklicni razvoj. Dobrim učiteljem Kitajci ponujajo tudi pomoč pri iskanju nastanitve, sofinanciranju in ostale ugodnosti. Odlične plače na eni strani in izjemno poceni dobrine (hrana, nastanitev, potovanja) vam na Kitajskem omogočajo, da veliko prihranite tudi za prihodnost. Beijing, Shanghai in Guangzhou so mesta z največ priložnosti za tujce – tudi druge profesionalce, ne le učitelje.

Slabost je da so mesta pogosto prenaseljena, kar povzroča da okolje ni vedno tako čisto kot bi si želeli.

HONG KONG

Preden spakirate kovčke in se izselite v Hong Kong vas moramo opozoriti, da je država veliko dražja kot ostala Kitajska. Vendar če ste minimalisti in vas majhno stanovanje ne moti, potem je Hong Kong za vas odlična izbira.

INDIJA

Indija je država, ki je druga na lestvici najbolj gosto poseljenih držav na svetu. Se pa tudi pogosto znajde na seznamu top 10 držav za življenje kar se tiče naslednjih kriterijev:  zabava, socialno življenje in spoznavanje novih ljudi, raznolika in odlična prehrana.

Za svoj denar boste v Indiji dobili veliko več kot drugje na svetu. Država odpira svoj trg dela in velikodušno vabi nove strokovnjake s področja informatike, bančništva, filmske industrije in tehničnih strok.  Mnoga poročila izseljencev, ki zdaj živijo v Indiji navajajo, da so z novim življenjem več kot zadovoljni, kljub vročini in umazaniji. Šolanje in vrtec za vaše otroke so poceni in lahko dosegljivi, integriranje v kulturo pa nekoliko težje. Če vas to ne moti, ste v Indiji več kot dobrodošli.

Samostojnim podjetnikom, ki za svoj posel potrebujejo le namizni računalnik in internet, priporočamo naslednje države:

EKVADOR

Z nekaj znanja osnov španščine si boste v Ekvadorju lahko privoščili poceni življenje kot lokalni prebivalci – predvsem kar se tiče ugodnih najemnin in hrane. Deležni boste pomladi, ki traja vse leto in izjemno poceni ter precej dobrega zdravstvenega sistema.

TAJSKA

V kolikor se odločite, da boste svoj on-line posel vodili iz Tajske, vam poceni nastanitev ter odlična in raznovrstna prehrana ne uideta. Ne glede na to ali se boste locirali v mestu ali nekje na podeželju.

Če nimate svojega posla se lahko na Tajskem zaposlite kot učitelje angleščine ali pa kot prostovoljec v številnih socialnih in naravovarstvenih projektih.

SINGAPUR

Kot stičišče trgovcev Azije in Avstralije z angleščino kot uradnim jezikom, je Singapur dom številnim mednarodnim podjetjem. Visoke kazni za smetenje po ulicah so državo naredile eno najčistejših mest na svetu! Stopnja kriminala v Singapurju je med najnižjimi, priložnosti za sklepanje odličnih poslov pa med najvišjimi na svetu.

Najemnine so precej visoke, na drugi strani pa imate na voljo poceni prevoz in hrano ter odlične povezave z ostalo Azijo!

Prejmi nove objave
Loading