S socialnimi mediji do zaposlitve? Zakaj pa ne.

Poznate koga, ki je izvedel za prosto delovno mesto na Facebooku ali mu je sedanji delodajalec poslal vabilo za zaposlitev v inbox na socialnem omrežju?

Mi jih poznamo kar nekaj. Zakaj ne bi bili med njimi tudi vi?

Socialni mediji kot so Facebook, LinkedIn, Twitter in različni blogi so danes množično uporabljeni za podjetja kot sredstvo za raziskavo trga,  lastno promocijo in tudi za iskanje novih sodelavcev.

Iskalcem zaposlitve pa omenjena družbena omrežja lahko služijo kot odlično sredstvo za iskanje odličnih zaposlitvenih priložnosti ter promocijo svojih znanj in sposobnosti.
Kljub temu, pa je ta inovativni način iskanja novih zaposlitev še vedno nekoliko podcenjen in nepoznan. Več kot polovica mladih po končanem šolanju ne razmišlja o tem, da bi poiskali stik s podjetji in kasneje tudi zaposlitev preko socialnih medijev. Ker podcenjujejo moč spleta izgubljajo številne priložnosti za zasedbo najbolj želenih delovnih mest- delodajalci in drugi iskalci zaposlitve so jih namreč že včeraj prehiteli s povezovanjem in spoznavanjem preko spleta.

Kje vse lahko dobimo novo zaposlitveno priložnost?

LinkedIn – Odličen je za iskanje zaposlitev na področju podjetništva. Dober življenjepis, primerna slika in konkreten opis delovnih izkušenj poskrbijo, da se preko spleta dobro tržite. V kolikor nas želite spremljati tudi na tem družbenem omrežju nas dobite na: https://www.linkedin.com/company/inzaposlitev/

Twitter- Omogoča predvsem  sledenje podjetjem, blagovnim znamkam in združenjem različnih poklicnih skupin. S tem pokažete interes za določeno vrsto zaposlitve.

Facebook – Veliko delodajalcev ga uporablja za promocijo njihovih blagovnih znamk oziroma svojih storitev. S sledenjem delodajalcem preko Facebooka lahko pridobite veliko koristnih podatkov o podjetju, ki vam pomagajo na zaposlitvenem razgovoru. Mnogi delodajalci tudi pa preko Facebooka poizvedujejo tudi po novih kadrih. Celo objave prostih delovnih mest niso več tako redke- saj so enostavne, hitre, poceni in učinkovite. Istočasno pa Facebook omogoča hitro oceno novega delavca, ki se na oglas javi- presenetljivo je tudi kako veliko delodajalcev bodoče delavce preveri na spletu.

Blog – Blogi so danes izjemno priljubljeni. Če pišete blog lahko delodajalce pritegnete s svojim znanjem določenega področja, svojimi specifičnimi zanimanji in spretnostjo pri besednem izražanju ter pisanju besedil.

Še opozorilo in kratek nasvet

Ne pozabite pa da so pomemben del vašega profila na socialnih omrežjih nastavitve zasebnosti. Poskrbite, da bodo utrinki iz vašega privatnega življenja le vaši.

Pazljivo pri izboru fotografij. Slednje namreč lahko povedo o vas več kot si predstavljate. Pomanjkljivo oblečeni in s pivom v roki na profilni sliki Facebooka boste težko prepričali delodajalca, da ste primeren kandidat za resno delo s strankami. Razen če si želite zaposlitev v podjetju, ki trži pivske izlete. Potem bi vam brez dvoma uspelo.

Photo: Unsplash
Prejmi nove objave
Loading