Kako preživeti dan v službi, ki je ne marate?

Služba je nekaj, kar si kot otroci predstavljamo zelo idealistično in komaj čakamo, da bomo tako kot očka in mamica, hodili vsak dan na delo. Pobrskajte po svojih otroških spominih. Kaj ste si želeli postati, ki odrastete? Kmet, slaščičarka, zdravnik ali morda prodajalka? Kaj drugega? Ste uresničili svoje otroške sanje?

Marsikdo je bil v času študija in ob prvi zaposlitvi v svoji stroki prepričan, da je našel zase idealno delovno mesto. Komaj čaka, da prične opravljati svoje poklicno poslanstvo in za to dobi denar.

Ste mi tudi eden od teh ljudi? Delate v svojem poklicu in pri tem uživate? Ali ste imeli strast in veselje, pa vas je po nekaj letih delovna vnema popolnoma minila in zdaj hodite v službo le zaradi plače? Ste morda zamenjali poklic, ker ste ugotovili, da ste o določenem delu imeli napačno predstavo? Če spadate v drugo skupino ljudi, ste eden izmed mnogih, ki na delovnem mestu ne uživajo ampak zjutraj stežka vstanejo, ker se zavedajo, da jih čaka novih osem ur na delovnem mestu, kjer jim ni prijetno. Kaj narediti oziroma kako v takšni situaciji preživeti?

Priložnost za učenje

Delovno mesto, kjer ne uživate, vendar je trenutno edina možnost za vas, uporabite kot učno mesto za nabiranje novih znanj in spretnosti. Popolnoma vsako delo nam ponuja možnosti za učenje in bogatenje našega življenjepisa s katerim bomo kandidirali na razpisu za delovno mesto, ki nas bolj veseli. Ogromno spretnosti nas lahko na primer naučijo popolnoma preprosti poklici, za katere marsikdo meni, da človek ne potrebuje veliko znanja (delo v proizvodnji, čiščenje, gostinstvo, …). Učijo nas kako biti vztrajen, natančen, kako se določeni nalogi posvetiti do potankosti in jo opraviti dobro. V gostinstvu, na primer, si delavec pridobi ogromno potrpežljivosti in kar je najpomembnejše – pridobi občutek, za delo z ljudmi. Slednje ne nujno za poklice kot so zdravstvo in sociala, delo v informacijskih pisarnah, na občini, trženje in drugo delo s strankami.

Počasi se daleč pride

Ne veste kaj vas veseli? Je vse kar veste, da to zagotovo ni trenutno delovno mesto, kjer delate? Ne jemljite si vsega skupaj preveč k srcu. Je le delo in včasih naša kariera potrebuje malo stagnacije, preden se lahko ponovno povzpne. Služba ni vaše življenje, še vedno ste lahko srečni, tudi če ne marate svojega delovnega mesta. Vzemite si čas, da ugotovite kaj si res želite in bodite odprti do novih priložnosti. Morda pa jutri pride k vam na kavo človek, ki ima za vas odlično poklicno priložnost – ne zamudite je!

Svoje misli obdržite zase

Sovražite svojo službo, delo in nadrejenega? Boljše je, če ste previdni pri izražanju svojega nezadovoljstva. Ni dobro, da ste med sodelavci razširi vest, da iščete novo delovno mesto ali da delo opravljate z odporom. Prej ali slej bo prišlo do vašega nadrejenega. V kolikor nimate odličnega in zanesljivega plana kako naprej, je boljše, če staro službo obdržite. V primeru, da se izve, da imate namen oditi, boste lahko zato prikrajšani ob dodeljevanju morebitnih napredovanj in prvi v vrsti za izgubo službe, če se direktor odloči odpuščati.

Poskusite svoje delo narediti bolj prijetno in zanimivo

Popolnoma vsako delovno mesto se lahko obogati in popestri vsaj delno z določenimi aktivnostmi, ki so vam prijetne. Delate v službi za pomoč strankam? Se vam zdi dolgočasno odgovarjati ves čas na ista vprašanja in imate rajši kreativnost? Ponudite direktorju, da bi sodelovali npr. pri oblikovanju nove spletne strani ali logotipa podjetja. Radi delate z ljudmi in vam ne ustreza delo v proizvodnji? Morda vodja potrebuje pomoč pri usklajevanju urnikov za delavce. Pomislite na to, kaj bi vam delovni dan naredilo bolj prijeten, kaj vam gre dobro od rok in to predlagajte nadrejenemu.

Se vam vaša trenutna zaposlitvena situacija zdi brezupna? Pobrskajte po novih zaposlitvenih priložnostih tukaj: https://inzaposlitev.net/

Prejmi nove objave
Loading