Vas zanima, kateri poklici bodo v prihodnosti najbolj iskani?

Vsak človek se v določenem trenutku znajde pred dilemo glede izbire poklicne poti.

Nekako se mora s svojo odločitvijo prilagoditi svojim sposobnostim, interesom, učnemu uspehu in tudi željam ter pričakovanjem staršev. In seveda ima velik vpliv tudi trenutno stanje na trgu dela. Slednji se sicer iz leta v leto spreminja, ostajajo pa neki trendi in dejstva, za katere svetovalci za zaposlovanje menijo, da se jim splača slediti.

Kot na primer, dejstvo da se svet vse bolj avtomatizira, v industriji delavce nadomeščajo stroji, že skoraj vse delovne procese  vodijo računalniki. Celo naše življenje vedno bolj usmerjajo računalniški programi in aplikacije. Po drugi strani pa se svetovno prebivalstvo stara in je človeštvo vedno bolj soočeno z izzivom kako s finančne in praktične plati poskrbeti za toliko upokojencev. Razvija se visoka tehnologija po drugi strani pa je vse manj ljudi, ki so spretni pri obrtniških delih brez katerih se težko dokonča gradnja in obnova stanovanjskih objektov.

Ne glede na to, koliko vas študij stane, raziskave pravijo, da se vseeno splača nekoliko potruditi in si priskrbeti boljšo izobrazbo, saj bodo delavci v prihodnosti iskali dobro izšolane ljudi. Splača se tudi dodatni študij jezikov, zaradi povečane in olajšanje evropske ter svetovne mobilnosti delavcev. Če za vas ne bo dela doma, lahko še vedno poskusite svojo srečo v svetu -vendar brez znanja jezikov ne gre.

Še en pomemben podatek- v prihodnosti bodo zagotovo uspešni delavci, ki se bodo neprestano izobraževali. To pomeni, da se njihova izobrazba ne bo zaključila s koncem srednje šole ali fakultete, temveč se bodo trudili, da bodo nova znanja pridobivali še naprej s formalnim (šole) in neformalnim (preko izkušenj oz. praktičnega dela) izobraževanjem.

Perspektivo imajo torej poklici, ki vključujejo več interdisciplinarnih znanj s kombinacijo znanja svetovnih jezikov, saj je za uspeh v današnjem vse bolj globaliziranem svetu potrebno biti vsestranski in odprt za nove ideje. Idealne kombinacije za delodajalce bodo v prihodnosti delavci, ki imajo znanja iz več različnih področij (npr. pravnik s tehnično dokvalifikacijo). Najbolj cenjene sposobnosti delavca bodo, da se brez večjih težav prilagaja različnim delovnim nalogam. Pomislite na to še v času srednje šole ali fakultete, takrat je najboljši čas za nabor različnih dodatnih znanj.

Poklici, ki jih bodo delodajalci v prihodnosti iskali:

INFORMATIKI

Kot smo že omenili, današnji Svet vse bolj drvi v e-poslovanje. Celo zdravstvo se informatizira, nastajajo kompleksni sistemi in baze podatkov, ki se uporabljajo skoraj na vsakem koraku. Od elektronskih napotnic,  plačila parkirišča in avtobusa preko sms-a do šolskega pouka s pomočjo računalniških tablic in e-knjig. Dejstvo je, da danes ne znamo več živeti brez pomoči računalniško programiranih naprav in brez interneta.

Skoraj vsaka trgovina že potrebuje nekoga, ki ji ureja spletno stran, vse več potrošnikov dobrine kupuje preko interneta. Dela računalničarjem in informatikom vsekakor ne bo zmanjkalo. Zato svet potrebuje strokovnjake, ki so kos računalniškim sistemom in znajo z njimi upravljati. Potrebe po informatikih so velike tako znotraj Slovenije, kot tudi čez mejo. In še prednost poklica računalniškega programerja- ker vse delo opravljate preko spleta pravzaprav ne potrebujete pisarne. Tako lahko brez težav delate od doma ali pa s plaže (če se odločite podaljšati svoj dopust). Vsekakor vredno razmisleka, če ste radi sam svoj šef, obožujete potovanja in si želite pestro življenje.

KADRI, KI OBVLADAJO ANALIZO TRGA

Sem spadajo različni poklici, ki so usposobljeni izvesti obširne analize podatkov. Podjetja vse bolj kopičijo različne podatke, ki jih je potrebno obdelati in uporabiti za uspešno konkurenco na trgu.

MEDICINSKE SESTRE IN ZDRAVSTVENI TEHNIKI

Dobri kuharji in natakarji so vse bolj cenjeni. Tudi prosta delovna mesta na Zavodu za zaposlovanje kažejo velike potrebe po teh kadrih.

SOCIALNI OSKRBOVALCI     

Skladno z naraščanjem števila starejših se bodo večale tudi potrebe po delavcih, ki jim bodo znali nuditi pomoč in oskrbo na domu. Domovi starejših občanov sicer bodo še vedno obstajali, vendar pa se vsi trendi oskrbe starejših nagibajo v pomoč na domu.

Tako bodo ljudje lahko doma dočakali visoko starost in ob minimalni pomoči socialnih oskrbovalcev ohranili vso samostojnost, ki jo potrebujejo.

INŽENIRJI STROJNIŠTVA IN ELEKTROTEHNIKE

Avtomatizacija in olajševanje našega vsakdana s tehnološkimi pridobitvami ustvarjajo vse več delovnih mest v strojni in elektro industriji. Človeško delovno silo počasi zamenjujejo roboti, vendar pa mora vse te stroje nekdo nadzirati in to odpira veliko priložnosti delavcem iz tehničnih strok.

KUHARJI, NATAKARJI

Dobri natakarji in talentirani kuharji so že od nekdaj iskan poklic. Vse bolj narašča tudi ugled omenjenih poklicev. Strežba in priprava hrane postajata umetnost, vse bolj pa so zahtevni tudi gostje. Ugled in izkušnje turističnega delavca omogočajo tudi napredovanje v odgovorne in dobro plačane pozicije managerjev v turizmu.

V ta sektor spadajo tudi vse večja povpraševanja po stevardesah in kuharjih pri velikih letalskih družbah. Vsekakor poklic, ki omogoča uspeh tudi v tujini.

OBRTNIKI

Močno primanjkuje delavcev z ročnimi spretnostmi, kot so mizarji, tesarji, varilci, orodjarji in ključavničarji ter zidarji. Pa tudi parketarji, mesarji in pleskarji. Če ste spretni z rokami in imate malo podjetniške žilice, si lahko kot samostojni podjetnik- obrtnik omogočite izjemno dobre zaslužke.

FIZIOTERAPEVTI

Skladno z naraščajočim starim prebivalstvom se bo potrebovalo kader, ki bo skrbel za njihovo fizično dobro počutje. Tudi zahteve po okrevanju, ko se poškodujemo ali zbolimo so vse večje. Sodobni pacienti si želijo celostno pomoč in čim boljšo rehabilitacijo. Povpraševanje po fizioterapevtih je vedno veliko. Iščejo jih domovi za stare, različni zavodi za odrasle in otroke z invalidnostjo, bolnišnice, zdravilišča, službe za oskrbo na domu, različne ambulante. Veliko jih svojo zaposlitev najde tudi v športu.

ZNANSTVENIKI

Delovna mesta v znanstvenih raziskavah bodo vedno na voljo kemijskim inženirjem, biologom, biotehnologom, farmacevtom, fizikom in ostalim tehnično usmerjenim naravoslovcem. Napredovale bodo vede kot so robotika, biotehnologija, biomedicina, nanotehnologija.

ZDRAVNIKI, ZOBOZDRAVNIKI

Prebivalstvo se stara, veča se število kroničnih bolezni, ki so posledica življenjskega stila, velik pomen pa se bo vse bolj usmerjal tudi na preventivo in odkrivanje bolezni, preden za človeka postanejo usodne.

VOZNIKI C IN E KATEGORIJE

Vozniki so vedno iskan kader, zlasti v mendarodnem transportu. Zaželjeno je tudi znanje vsaj enega tujega jezika, kar olajša potovanja  v drugih državah in sodelovanje s tujimi podjetji. Veliko priložnosti na tem področju imajo tudi samostojni podjetniki z lastnimi prevoznimi sredstvi.

SVETOVALCI ZA MEDOSEBNE ODNOSE IN TERAPEVTI

Danes se vse bolj daje poudarek duševnem zdravju. Ekonomske in socialne stiske ogrožajo človekovo dobro počutje, mnogi se vdajo različnim odvisnostim (droge, alkohol, odnosi, internet, igre na srečo,…). In ti ljudje vse bolj potrebujejo pomoč, z napredkom družbe in namenjanjem financ za duševno zdravje pa se jim to pomoč tudi omogoča. Na ta način tudi rastejo delovna mesta v psihosocialni pomoči.

Zaposlitev pa naj bi najtežje dobili arhitekti, sociologi, komunikologi, novinarji, pravniki, prevajalci, filozofi, zgodovinarji, tajniki, uradniki v računovodstvu in knjigovodstvu.

Vendar pa ne glede na to za kakšen poklic ste se odločili, ta nikoli ne sme biti izgovor za vašo brezposelnost. Časi, ko je bil človek izšolan in specializiran le za en poklic so minili. Danes šteje predvsem iznajdljivost, fleksibilnost in pripravljenost za delo.

Prejmi nove objave
Deli s prijatelji
Facebook