Zaposlitve, ki nudijo največje zadovoljstvo pri delu in so dobro plačane

Ne potrebujete odpotovati v Ameriko, da  bi dosegli tako osebno kot finančno zadovoljstvo s poklicem, ki ga opravljate.

Več raziskav po svetu, tudi v Sloveniji, je pokazalo, katera delovna mesta so nadpovprečno dobra kar se tiče zadovoljstva pri delu ter plačila:

  1. INŽENIR RADIOLOGIJE

Zaposlitve v zdravstvu so kar dobra izbira, sploh delovna mesta, ki jih zasedete če imate višjo izobrazbo. Občutek, da ste nekomu pomagali na porti okrevanja po poškodbi ali bolezni, je že sam po sebi izjemno nagrajujoč.

Kot inženir radiologije boste imeli opravka z različnimi slikovnimi preiskavami človeškega telesa (priprave pacienta na opravljanje preiskave, opravljanje rentgenskega slikanja, magnetne resonance, CT slikanja, sodelovanje pri obsevanju malignih obolenj ipd.).

  1. PEDAGOG ALI ANDRAGOG, ZAPOSLEN V ORGANIZACIJI IZOBRAŽEVANJA

Če ste eden tistih, ki verjamejo, da so izobraženi otroci in mladi glavni dejavnik v pozitivnih družbenih spremembah, potem je delovno mesto andragoga, pedagoga oz. strokovnega delavca zaposlenega v šolstvu, idealna zaposlitev za vas.

Zadovoljstvo sam bo prinašalo delo s študenti, učitelji in profesorji ter njihovimi asistenti. Organizirali boste učni proces, nadzorovali učne načrte, sestavljali urnike in usklajevali šolske ter obšolske aktivnosti učencev. Če se želite specializirati za mlajše učence, potem študirajte pedagogiko, oz. če bi delali tudi z odraslimi potem izberite andragogiko. Oba študija sta na Filozofski fakulteti – oziroma si po končanem poljubnem dodiplomskem študiju za delo v sistemu šolstva pridobite dodatna znanja iz organizacije izobraževanja.

  1. USTNI HIGIENIK

Delo zobnega higienika je pri nas nekoliko manj poznano, se pa poklic hitro prebija med ene najbolj iskanih profilov na trgu dela.

Kot zobni higienik boste delovali v timu z zobozdravnikom. Vaša vloga bo delo »zobnega policaja«, preverjali boste namreč ali si pacient redno čisti zobe in ali zares uporablja zobno nitko kot trdi ob vsakem obisku. Vaša naloga pa bo v prvi vrsti edukativna –  torej izobraziti paciente kako pravilno umiti zobe, uporabljati zobno nitko, svetovati katero zobno krtačko izbrati. Občasno boste tudi čistili zobne obloge in ocenjevali napredovanje bolezni obzobnih tkiv. Delo je izjemno prijetno, zaposleni na tem delovnem mestu so nadpovprečno zadovoljni tako z delom kot s plačilom.

  1. PREDSTAVNIK ZA ODNOSE Z JAVNOSTMI

Predstavnik za odnose z javnostmi zaseda izjemno zanimivo pozicijo med podjetjem, kjer je zaposlen ter javnostjo.

Njegova naloga je, da predstavlja podjetje v pozitivni luči in skrbi za to, da to ohrani ugled med sedanjimi in potencialnimi strankami ter poslovnimi partnerji. Svojega predstavnika za odnose z javnostjo imajo vsa večja proizvodna podjetja, pa tudi javne ustanove kot so klinični centri, bolnišnice, ministrstva, policija in podobno. Če želite biti oseba, s katero bo opravljen intervju na televiziji glede zadeve javnega interesa in nimate težav z nastopanjem v javnosti, potem je ta poklic idealen za vas.

Več o študiju se pozanimajte na B2 Visoki šoli za poslovne vede, ki izvaja študij Tržno komuniciranje in odnosi z javnostjoPraktični del študijskega programa poteka v sodelovanju s strokovnjaki agencij, kot so Pristop, Formitas, Mediana, Taktik, Propiar, E-laborat, Arnoldvuga+, AristaPlus, Lisac&Lisac, Sila Consulting. Učili se boste od dokazano izkušenih. Več o študiju Tržnega komuniciranja in odnosov z javnostmi izveste na uradni spletni strani Visoke šole za poslovne vede B2, ki je dostopna na povezavi:  http://www.vspv.si/dodiplomski-studij/trzno-komuniciranje-in-odnosi-z-javnostmi.aspx

  1. FIZOTERAPEVT

Fizioterapevt ima pomembno vlogo pri okrevanju pacienta po bolezni ali poškodbi. Poskrbi, da  bolnik uspe ponovno pridobiti gibalne sposobnosti, ki jih je imel pred nesrečo ali boleznijo, ter da uspešno obvlada bolečino, ki je povezana z gibanjem. Izvaja vaje za krepitev mišične moči.

Fizioterapevta ne boste našli v pisarni ampak vedno med pacienti, kjer je tudi njegovo delovno okolje. Zaposlitev si lahko najdete v bolnišnicah, domovih za stare, socialno varstvenih zavodih, termah, zdraviliščih, športnih klubih, zasebnikih in podobno. Kot fizioterapevt boste usposobljeni, da bolnikom dajete nasvete kako se uspešno znajti v vsakdanjem življenju z boleznijo, ki omejuje gibanje (torej kako hoditi, z ali brez uporabe pripomočkov, kako se obleči brez bolečin in podobno).

  1. DELOVNI TERAPEVT

Delovni terapevt deluje v timu več strokovnjakov (fizioterapevt, zdravnik ipd.).

Delovni terapevt je oseba z zdravstveno izobrazbo, ki paciente po bolezni ali poškodbi ponovno uči spretnosti v vsakdanjem življenju, ki so jih zaradi bolezni izgubili. Torej kako si na primer po poškodbi roke umiti zobe na enostavnejši ampak ravno tako učinkoviti način, kako si skuhati kavo, če si na invalidskem vozičku in podobno. Velikokrat je njegova naloga tudi kreativno in kvalitetno preživljanje časa hospitaliziranih bolnikov ali oskrbovancev domov za starejše, socialno varstvenih zavodov in podobno.

Za opravljanje poklica delovnega terapevta potrebujete visokošolsko izobrazbo.

Želimo vam, da najdete poklic, kjer boste z veseljem prihajali na delo in bili za svoje delo tudi primerno nagrajeni. Ne pozabite slediti svojim sanjam in se dodatno izobraževati – nikoli ni prepozno!

Prejmi nove objave