Mamica z majhnimi otroki išče redno zaposlitev

Mamice se med usklajevanjem družine in zaposlitve srečujejo z različnimi izzivi.

Nekateri vplivajo na družino pozitivno, drugi pa ženskam jemljejo energijo in povzročajo skrbi. Eden od teh, nekoliko težjih izzivov, je iskanje zaposlitve po končanem porodniškem dopustu – v kolikor niste zaposleni za nedoločen čas in je delovno mesto v času vaš odsotnosti počakalo na vašo vrnitev.

Mamice skrbi, kaj bo z njihovimi otroki, ko bodo odšle na delo, ali bodo imele varstvo ter predvsem – kje najti delodajalca, ki bo imel posluh za usklajevanje dela in družne.

Za vas imamo nekaj nasvetov, kako se lotiti iskanja zaposlitve in kako komunicirati z delodajalcem na zaposlitvenem razgovoru, ko beseda pride na temo materinstva in potrebe vaših otrok.

PRISTOP DO DELODAJALCA

V kolikor iščete novo zaposlitev po starševskem dopustu se poskusite prijaviti na čim več prostih delovnih mest. Ne izgubljajte časa in energije z razmišljanjem ali je delovno mesto sploh primerno za mlado mamo. Številni delodajalci so se za kvalitetno novo sodelavko pripravljeni pogajati in uskladiti delovno mesto s potrebam mamice in njene družine. Seveda v zameno pričakujejo marljivo delavko, ki se bo v času, ko bo na delovnem mestu povsem posvetila svojim delovnim nalogam in se trudila za napredek podjetja.

Da delodajalca prepričate, da vas zaposli in ima istočasno posluh za vaše potrebe je pomembno da najprej pritegnete njegovo pozornost v množici življenjepisov.

Tako pri pisanju prijave na prosto delovno mesto kot tudi na zaposlitvenem razgovoru je ključno kako pristopite k delodajalcu in se mu predstavite in s čim začnete. Najprej navedite svojo izobrazbo, delovne izkušnje ter motivacijo za ponujeno delo in ne začnite s tem koliko otrok imate in kako ponosni ste nanje. Starševstvo lahko omenite na koncu, ko navajate neformalne moči in spretnosti. Biti starš vsekakor delavca naredi potrpežljivega in odgovornega, kar pa je lastnost, ki jo vsak delodajalec ceni.

PREDSTAVITE SVOJE PREDNOSTI PRED KANDIDATKAMI BREZ OTROK

Mamice imajo zagotovo spretnosti, ki jih ženske brez otrok včasih nimajo. Sposobnosti, ki ste jih pridobili s starševstvom in na katere lahko opozorite delodajalca so:

  • Sposobnost opravljanja več nalog hkrati

Vsekakor ste na tem področju izjemno izkušeni.

  • Odgovornost

Osebi, ki skrbi za mladoletne otroke, sta odgovornost in skrb za kvalitetno opravljene naloge na prvem mestu. Opozorite delodajalca na to, da se zaradi starševstva zavedate dejstva, da naloge morajo biti dobro opravljene ne glede na okoliščine.

  • Stabilnost

Zaradi majhnih otrok vam je reden dohodek pomemben in si želite delovno mesto v podjetju obdržati dolgoročno. Delodajalcu lahko obljubite zvestobo in zavezo, da boste v kolikor bodo delovni pogoji primerni, zaposlitev pri njemu obdržali za dlje časa, cilj pa vam je zaposlitev za nedoločen čas. Delodajalec je tako lahko prepričan, da bodo spretnosti, ki vas jih bom tekom dela naučil ostale v podjetju in prispevale k napredku in razvoju.

SEM PONOSNA MAMA TREH OTROK

Na vsakem zaposlitvenem razgovoru vam delodajalec postavi vprašanje, ki se nanaša na vašo vizijo zaposlitve v prihodnosti. Torej želijo, da opišite sebe in svoja pričakovanja glede vaše kariere. Vemo, da je materinstvo največji uspeh, ki ste ga kadarkoli doživeli v življenju, vendar na žalost to ni tisto, kar delodajalec želi slišati.

Ko dobite priložnost, da se opišite delodajalcu, naj bo starševstvo omenjeno na koncu in vsekakor ne kot prva stvar, ki jo navedete o sebi. Delodajalca zanima kaj lahko prinese v podjetje kot dober delavec, kakšne spretnosti imate in kaj ste se naučili v prejšnjih zaposlitvah. Koliko otrok imate ga pravzaprav ne zanima. Materinstvo omenite če vas delodajalec direktno vpraša. V veliko primerih dejstvo ali imate otroke ali ne niti ni tako pomembno.

V kolikor vam usklajevanje starševstva in zaposlitve ne predstavlja težav najverjetneje tudi delodajalca ne bo motilo, da imate doma družinske obveznosti. Vsekakor bo delodajalec od vas pričakoval, da zaposlitev jemljete resno in ste sposobni organizirati varstvo za svoje otroke, ko boste na delu. Pri organizaciji skrbi za vaše najmlajše poskusite aktivirati različne vire pomoči- vrtec, prijatelje, sorodnike. Razmislite tudi o najemu varuške. Številne študentke so pripravljene za ugodno celo občasno poskrbeti za vašega malčka. V kolikor ne zaupate neizkušenim varuškam si poiščite študenta ali študentko Pedagoške fakultete. Dobro varuško za vašega otroka lahko najdete na spletni strani Custom Nanny: http://www.customnanny.com/. V kolikor si želite, da bi vaš otrok odrasel v mednarodnem ozračju in se naučil tudi nekaj angleščine poskusite z najemom tuje varuške. Včlanite se v največjo bazo, ki združuje družine in varuške s celega sveta Au Pair na povezavi: https://www.aupairworld.com/en V tem primeru bo vaša varuška nekaj mesecev živela z vami in vašimi otroki.

DRUŽINI PRIJAZNO PODJETJE

Da je družina pomemben del človekovega življenja se zavedajo številni delodajalci. Sploh tisti, ki si želijo v svoj kolektiv privabiti dobre delavce, se pogosto oglašujejo kot »družini prijazno podjetje« kar izkazujejo s certifikatom.

Da podjetje pridobi omenjen certifikat mora ustanoviti znotraj delovne organizacije posebno skupino ljudi, ki skrbijo za to, da se delavci, ki imajo družine, v podjetju dobro počutijo. Slednje uresničujejo s sprejemanjem različnih ukrepov, ki lahko zajemajo od omogočanja krajšega delovnega časa za delavce z majhnimi otroki, obdarovanja in organiziranja prireditev za otroke delavcev ob praznikih, izleti in podobno. Več o certifikatu Družini prijazno podjetje in slovenskih podjetjih, ki so osvojila ta certifikat si lahko preberete na povezavi http://www.certifikatdpp.si/

USKLAJEVANJE DELA IN DRUŽINE

V kolikor se odločite, da boste zaposlena mama, je odgovornost, da si uskladite družino in delo vaša. Če vam usklajevanje obeh v trenutni službi ne znese pričnite razmišljati o novi zaposlitvi.

Katera delovna mesta do najbolj prijazna do mamic si lahko preberete tukaj: https://inzaposlitev.net/blog-post/najboljse-sluzbe-za-mamice-z-majhnimi-otroki/

Prejmi nove objave
Loading